18.4.08

Η Αθήνα αποκτά το δικό της "Λούβρο"!


Το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟ, τρέχοντας να προλάβει το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Υποστήριξης, έδωσε το πράσινο φως κι ένα αίτημα δεκαετιών παίρνει το δρόμο προς την υλοποίησή του. Η υπόγεια επέκταση 24.000 τ.μ. του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών κάτω από τον κήπο του επί της οδού Πατησίων είναι η χρυσή ευκαιρία για το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας να υιοθετήσει τον νέο ρόλο που καλούνται να παίξουν όλα τα σύγχρονα μουσεία του κόσμου κι από εκθεσιοκεντρικό να μεταμορφωθεί σε ένα υπερσύγχρονο ανθρωποκεντρικό μουσείο, όπου ο επισκέπτης θα βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων, της γνώσης και της επιμορφωτικής ψυχαγωγίας που έχει να προσφέρει.

Σύμφωνα με το οριστικό σχέδιο, που θα ακολουθήσει το πρότυπο του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, η υπόγεια επέκταση θα αποτελείται από δύο επίπεδα. Το πρώτο θα περιλαμβάνει χώρους για εκθέσεις και λοιπές υπηρεσίες, ενώ το δεύτερο θα χρησιμοποιηθεί ως πάρκινγκ. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία αμφιθεάτρου χωρητικότητας 500 θέσεων με δυνατότητα αυξομείωσης του χώρου του, χώρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρων έκθεσης αφής και έκθεσης με παλαιές προθήκες, αντικείμενα και αρχειακό υλικό του μουσείου, ένα μουσείο δηλαδή μέσα στο μουσείο. Εκεί επίσης προβλέπεται να μεταφερθούν τα εργαστήρια, το χημείο, η αίθουσα ελέγχου, ένα επιπλέον πωλητήριο αντιγράφων, ένα βιβλιοπωλείο κι ένα καφέ-εστιατόριο. Το κυριότερο όμως είναι ότι η προϊστορική συλλογή, η οποία τώρα εκτίθεται διασπασμένη σε μόλις 600 τ.μ., θα μπορεί πλέον φιλοξενηθεί σε έναν ενιαίο χώρο. Αυτή τη στιγμή 178.000 αρχαία αντικείμενα φυλάσονται σε αποθήκες έκτασης 3.900 τ.μ., στις οποίες με την επέκταση θα προστεθούν επιπλέον 2.000 τ.μ.


Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που φυλάσσονται από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, χρονολογημένοι από την πρώιμη προϊστορική ως και την ύστερη ελληνιστική περίοδο, είχαν αρχίσει από καιρό να ασφυκτιούν στα στενά όρια του Μουσείου, ο αριθμός των επισκεπτών χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται (550.000 το 2007), με αποτέλεσμα η πραγματοποίηση της επέκτασής του να είναι ζήτημα χρόνου.


Ο προϋπολογισμός αυτού του λίφτινγκ, που θα μεταμορφώσει το υπεραιωνόβιο νεοκλασικό κτήριο των τελών του 19ου αιώνα, σχεδιασμένο από τον L. Lange και διαμορφωμένο στην τελική του μορφή από τον Ernst Ziller, σε ένα σύγχρονο μουσείο του 21ου αιώνα, ισάξιο των υπολοίπων μεγάλων μουσείων του κόσμου, ανέρχεται αισίως στα 50.000.000 ευρώ και θα ολοκληρωθεί με την αναβάθμιση του κήπου και μια νέα εντυπωσιακή είσοδο που θα ενώνει το παλιό με το καινούργιο κτήριο, για την οποία θα γνωρίζουμε περισσότερα μετά τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα αναδείξει τον αρχιτέκτονα εκείνο που θα σκεφτεί την καλύτερη (πιο συμφέρουσα;) λύση για τις νέες κτηριακές απαιτήσεις. Το αν θα μιμηθεί τη γυάλινη πυραμίδα που δεσπόζει στον υπαίθριο χώρο του Λούβρου, μένει να απαντηθεί ωσονούπω.


(Πηγή: in gr, Π. Παναγιωτάκος, Γ. Σύκκα)

23 σχόλια:

Artanis είπε...

Ωραίο...Αρκεί να μην δώ τους τουρίστες να κρέμονται απάνω στα αγάλματα και να τα χουφτώνουν, όπως κάνουν σε μερικά τέτοια μεγάλα μουσεία, πχ στο Βρεττανικό, γιατί τότε θα με ακούσει ολόκληρη η πλατεία Βικτωρίας...

Τρελός του Χωριού είπε...

Βέβαια . Μόνο που αντί για Λούβρο ,θα είναι Λούβρ-Low.
Αντε ,και καλή τύχη μάγκες(που έλεγε ο γνωστότατος ...Ασήμος)

Ανώνυμος είπε...

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, @artanis μου. Τουλάχιστον από εμάς δεν έχει κλαπεί η Τζοκόντα του Ντα Βίντσι ή η Κραυγή του Μουνχ, όπως σε μερικά τέτοια μεγάλα μουσεία.
Πάντως, στο πρώτο κρούσμα με απείθαρχους τουρίστες θα σημάνει συναγερμός στην μπλογκόσφαιρα και μη τους ξανάδατε!

@τρελλέ του χωριού... Λουβρ -λόου, δηλαδή Λουβρ -χθόνιο, υπεδάφειο μουσείο, στα έγκατα της γης, κάτω από τους υπονόμους και τα καλώδια της δεη, κάτω από τα πόδια μας... θησαυροί βγαλμένοι απ' τη γη να βλέπουν για λίγο το φως και να ξαναχώνονται στα σπλάχνα της μ' ένα κομμάτι αττικού ουρανού μέσα τους... και το όνομα αυτού, Αρχαιο -χθόνιο Μουσείο... καλό! :)

iLiAs είπε...

..κάθε κονδύλι υπερ του Πολιτισμού & της Παιδείας είναι αρεστό και αναγκαίο..αρκεί να δαπανάται καταλλήλως.

Καλο απογευμα Ευαγγελία :)

melian είπε...

Μακάρι να υλοποιηθει το σχεδιο και μάλιστα συντομα. Το Εθ. Αρχ. Μ. είναι το εθνικό μας μουσείο και προβάλλει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των θησαυρών του λόγω της γνωστής έλλειψης χώρου.
Η αναβαθμιση του κήπου είναι επίσης απαραιτητη.

Γυαλινες πυραμιδες βέβαια, ουτε να σκεφτώ θα ήθελα. Ουτε στο Λουβρο μου αρεσει εξάλλου.

Ανώνυμος είπε...

@Ηλία, καλησπέρα :)

Διεθνής ημέρα μνημείων η σημερινή και όλα τα μουσεία είχαν ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες. Ποιος το άκουσε; Ποιο κανάλι το πρόβαλε; Ποιος ραδιοφωνικός σταθμός; Προπαντώς, ποιος πήγε; Πέρασε απαρατήρητο στα ψιλά γράμματα κάποιων εφημερίδων. Αυτό τι σημαίνει; Ότι τα κονδύλια μοιράζονται σωστά ή ότι αυτά που αναλογούν στην παιδεία και τον πολιτισμό επαρκούν; Δυστυχώς, ακόμα απέχουμε πολύ από τα ανθρωπίνως αποδεκτά όρια. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός, εδώ, στα ανατολικά της Μεσογείου, στις παρειφές της Ευρώπης, φαντάζει με όνειρο θερινής νυκτός... κι από όνειρα, δόξα το θεό, πάμε καλά!

Ανώνυμος είπε...

@elmelissa μου γλυκιά... στην ταινία Κώδικας Ντα Βίντσι, ο Ρενώ λέει κάποια στιγμή στον Χανκς, ότι για τους Γάλλους η γυάλινη πυραμίδα αποτελεί ουλή στο πρόσωπο του Παρισιού! Έχω πάει δυο φορές. Και τις δύο με συνεπήρε η απίστευτη αρχιτεκτονική και αισθητική αντίθεση: στα υλικά, στα σχήματα, στα χρώματα, στη σύλληψη. Το απόλυτο μπαρόκ και το απόλυτο μίνιμαλ να συζούν στον ίδιο χώρο σαν το φως με τη σκιά! Όσο κατέβαινες επίπεδα η πυραμίδα σε ακολουθούσε με τους χιλιάδες ιριδισμούς της από τις ακτίνες του ήλιου που έπεφταν πάνω της, μεταφέροντάς τις στα έγκατα της γης.
Δεν προσπαθώ να πείσω, γούστα είναι αυτά και εικαστικές απόψεις. Πάντως και μόνο η ιδέα ότι θα ανασάνουν χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα που τώρα σκονίζονται μέσα σε ανήλιαγες αποθήκες... είναι μια αρχή. Ευχή όλων να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα χωρίς προβλήματα.
Καλό σου βράδυ :)

Don Psychote- Δ.Ψ είπε...

...και ακόμη μεγαλύτερες προμήθειες..
(έχεις μέιλ:)

Artanis είπε...

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά θυμάμαι και το πλιάτσικο στο μουσείο Κορίνθου, πριν από μερικά χρόνια...Ακόμα "μαζεύουν" τα ευρήματα από όλον τον κόσμο...

Roadartist είπε...

Καλησπέρα Ευαγγελία..Κοίτα σύμπτωση..αύριο το πρωί θα πάω στο αρχαιολογικό.. :)
Τη διάβασα την είδηση.. εύχομαι μόνο να γίνει άμεσα και όχι σε ...10 χρόνια.... Καληνύχτα!

Ανώνυμος είπε...

... εν όψει νέων ζαχαροπουλειάδων, λες, @δόγη, κι από μυαλό τίποτα;
(έχεις απάντηση:) Καλημέρα... ως πέρα!

@artanis μου, έχεις δει σε πολλά επαρχιακά μουσεία επαρκή αριθμό αρχαιοφυλάκων; Στης Πύλου που πήγα πριν δυο-τρία χρόνια υπήρχε ένας φύλακας στο πωλητήριο και, εννοείται, σε καμία αίθουσα δεν υπήρχε κλειστό σύστημα παρακολούθησης, ενώ στης Ικαρίας τα χρέη της φύλαξης του μουσείου τα τελούσε... μία φοιτήτρια!
Είπαμε, έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά τουλάχιστον για το σημαντικότερο μουσείο της χώρας θα πρέπει να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε. Όμορφο σ/κ σου εύχομαι :))

@roadartist... ζηλεύω!
Πήγα μέσα στα Χριστούγεννα, λόγω εργασίας, και δεν το χόρταινα. Κάθε φορά που μπαίνω σε μουσείο έχω την αίσθηση ότι μπαίνω σε χώρο ιερό, σε άσυλο. Στα άδυτα ενός κόσμου που καμία σχέση δεν έχει με αυτά που γίνονται τριγύρω, μαρτυρίες ενός παρελθόντος που επέζησε για να υπενθυμίζει...
Στάσου στις πινακίδες της Γραμμικής Β. Στάσου στο μυκηναϊκό αγγείο των πολεμιστών. Στάσου στον καβαλάρη του Αρτεμισίου. Στον Κούρο της Αναβύσσου. Στις επιτύμβιες στήλες. Στις τοιχογραφίες της Θήρας... παντού, και κράτα αυτό που θα εισπράξεις, όταν θα επιστρέψεις στο σπίτι... Η ματιά σου θα' χει αλλάξει! Φιλιά :))

Roadartist είπε...

Είχα ξαναπάει και εγώ πριν τα Χριστούγεννα.. ειχα δει και την εκθεση του Πραξιτελη.. Αλλα σημερα θα ειναι με "καλή" παρέα αρχαιολόγων..οπότε πιστεύω σίγουρα θα παρω.. πραγματα..
Θα σε ενημερωσω μετα ΦΙΛΙΑ!!!!

Artanis είπε...

Έχεις προσκληση...Φυσικά δεν έιναι δεσμευτική, ξέρω οτι έχεις διαβάσματα...

Ανώνυμος είπε...

@roadartist, θα περιμένω με αγωνία εντυπώσεις :))

@artanis, όταν μου βάζεις αναγκαστικό διάβασμα εμποτισμένο με ενισχυμένες δόσεις αγωνίας και άγχους από τη μια και ανέμελο παιχνίδι από την άλλη, πες μου τώρα... εσύ τι θα διάλεγες;;; Εμμονές, ε;... Φτάνει ένα ιστολόγιο;

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Αυτό δε θέλουμε;
Ανθρωποκεντρικά μουσεία, όχι εκθεσιακά μόνο, να έχει ρόλο ο επισκέπτης, να βαδίζει στις εποχές και να αφουγκράζεται, να κατανοεί... Τότε ίσως δούμε και νεολαία στα μουσεία μας. Τότε ίσως αποκτήσουμε παιδεία και αλλάξουνε τα βήματά μας...
Ελπίζω να υλοποιηθεί σύντομα, να μη μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας....
Καλή μέρα να έχεις, ευχές για όμορφη Κυριακή!

Έχεις προσκλησούλα, για όποτε μπορείς...

Ανώνυμος είπε...

@κόκκινη ομπρέλα μου, πόσο δίκιο έχεις! Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πρέπει να πάει το βουνό στο Μωάμεθ. Να γίνουν τα μουσεία ελκυστικά, να οργανώνουν ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις, να τραβούν τον επισκέπτη σε ενεργή συμμετοχή. Στην Αμερική έχει ξεκινήσει και νυκτερινό ωράριο, προκειμένου να δωθεί η δυνατότητα επίσκεψής τους και από τους απασχολούμενους σε πολύωρες εργασίες.
Την προσκλησούλα σου τη δέχομαι μετά χαράς και την κρατάω για μ.ε. (μετά εξεταστική), μαζί με εκείνη της artanis.
Όμορφη Κυριακή αντεύχομαι :))

zero είπε...

Αντε επιτελους.
Την καλησπερα μου.

Artanis είπε...

Ευαγγελία καλησπέρα...Ήθελα να σε ευχαριστήσω για την διάθεσή σου να με βοηθήσεις με την βιβλιογραφία, η αλήθεια όμως έιναι οτι αναζητώ μόλις 2 τίτλους, αν και σήμερα εντόπισα ακόμα έναν και θα τον παραγγείλω να μου έρθει...
Σου έχω αφήσει ένα μεγάλο σχόλιο στο μπλογκ μου, πιστεύω οτι θα καταλάβεις ακριβώς, το μέγεθος του κολλήματος που έχω, με τα βιβλία και τους λαούς που με ενδιαφέρουν...
Σε ευχαριστώ και πάλι και σε φιλώ...

Ανώνυμος είπε...

@zero, καλησπέρα, πάντα χαρά μου να σε βλέπω από τα μέρη μου :))

Ανώνυμος είπε...

@artanis, δε χρειάζονται ευχαριστίες μεταξύ μας! Σου απαντάω στο μπλογκ σου για το "κόλλημα". Εδώ θα παραθέσω απλά ένα απόσπασμα του Πολ-Μαρί Ντυβάλ:

"Η καταγωγή των Κελτών χάνεται στα βάθη της προϊστορικής εποχής, από την οποία ξεπήδησε μια γλώσσα, ένας πολιτισμός και μια τέχνη, που γνώρισε μεγάλη γεωγραφική και ιστορική διασπορά: από τον Ατλαντικό ωκεανό έως τα Καρπάθια όρη, από τα βρετανικά νησιά έως τη βόρεια Ιταλία, από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους έως την εποχή του Μεσαίωνα. Οι κελτικές φυλές συνέβαλαν, έτσι, ουσιαστικά στη δημιουργία του ευρωπαϊκού πολιτισμού (εδώ, άφησέ με να έχω τις ενστάσεις μου!). Οι Κέλτες καλλιτέχνες, παρότι ήταν σκορπισμένοι σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη, είχαν κοινή γλώσσα και βρίσκονταν σε εποφά τόσο με τον ελληνορωμαϊκό κόσμο όσο και με τους λαούς της στέππας. Σε σχέση με το νατουραλισμό, τον ιδεαλισμό και το ρεαλισμό της ελληνικής και της ρωμαϊκής τέχνης, την τέχνη των Κελτών χαρακτηρίζουν η έλλειψη ρεαλιστικών αναφορών, η αφαιρετική διάθεση και οι μη νατουραλιστικές διακοσμήσεις. Αυτή η τέχνη μεταδίδει, ακόμα και σήμερα, μια δύναμη συμβολική, μαγική και θρησκευτική."

Αυτά για την αέναη πορεία όλων των πολιτισμών του κόσμου που ρέει σαν υπόγειο ποτάμι κάτω από πράγματα και γεγονότα, έχει καθορίσει το παρόν και το μέλλον μας κι έχει διαποτίσει κάθε τι που μας περιβάλει, μόνο που δεν το αντιλαμβανόμαστε...

Cead mille failte, φιλενάδα, και μετάφρασέ το καλό βράδυ από καρδιάς! :))

"ζαχαρούλα.." είπε...

..επιτέλους.. νομίζω καιρός ήταν!!!!
η Ελλαδίτσα αρχίζει να εκσυγχρονίζεται.. ε?


καλή εβδομάδα!!

Μαργαρίτα είπε...

Όμορφοοο!!!

Πέρασα να ευχηθώ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!
Σε φιλώ γλυκά***

Ανώνυμος είπε...

@ζαχαρούλα μου... αργά και σταθερά προς τα μπροστά!

Υ.Γ.: ψάχνω για συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια, έχεις καμία πρόταση; :))) Φιλιά!

@μαργαριταράκι, αν δε τα ξαναπούμε, σου στέλνω τις καλύτερες ευχές μου για Καλή Ανάσταση και καλή ξεκούραση για σένα και την οικογένειά σου!

Πασχαλινά φιλιά :))