22.7.10

Απολιθώματα στο Αιγαίο

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εγκαινίασε το Σάββατο 17 Ιουλίου την περιοδική έκθεση με τον τίτλο «Απολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων». Περιλαμβάνει σπάνια απολιθώματα από τις παλαιοντολογικές έρευνες στον ελληνικό χώρο που παραχώρησε το Μουσείο Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και σημαντικά ευρήματα από την Κρήτη από το τοπικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η έκθεση φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι και περιλαμβάνει περισσότερα από 40 απολιθώματα θηλαστικών ζώων που έχουν ζήσει στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου Πελάγους κατά τον Καινοζωικό Αιώνα.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να γνωρίσουν μέσω των απολιθωμάτων, του φωτογραφικού υλικού και των αναπαραστάσεων της έκθεσης, Δεινοθήρια, τεράστια γομφοθήρια, μαχαιρόδοντες, ψηλόλαιμες αλλά και κοντόλαιμες καμηλοπαρδάλεις, τριδάκτυλα ιππάρια, γαζέλες με ποικιλόμορφα κέρατα, περίεργα χαλικοθήρια, τριχωτούς ρινόκερους, νάνους ιπποπόταμους και πολλά άλλα ζώα, που έζησαν στα τροπικά και υποτροπικά δάση, τις ξηρές σαβάνες ή τις παγωμένες τούνδρες της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 23 εκατομμυρίων ετών.

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα, ειδική αναφορά στα πρωτεύοντα θηλαστικά, βασισμένη στα παλαιοντολογικά ευρήματα του βορειοελλαδικού χώρου.


Πρόκειται για μια γνωριμία με την τεράστια ποικιλία των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Αιγαίου από την εποχή του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα νεώτερα τεκμήρια για τα ζώα που έζησαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή, αλλά και για την εξάπλωση του ανθρώπου, που αντιπροσωπεύεται από το κρανίο του Ανθρώπου των Πετραλώνων που βρέθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα στη Χαλκιδική και είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα παγκοσμίως.
Μέσα από πολυάριθμα επεξηγηματικά κείμενα και αναπαραστάσεις προβάλλονται χαρακτηριστικά των θηλαστικών με μεγάλη ποικιλομορφία.

Η συγκεκριμένη έκθεση οργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας 2010, με στόχο να τονιστεί η σημασία της περιοχής του Αιγαίου για τη μελέτη της βιοποικιλότητας και της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η ερευνήτρια-παλαιοντολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Κατερίνα Βασιλειάδου.

Πληροφορίες: Η έκθεση θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες και πλαισιώνεται από ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που ισχύουν από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο.

naftemporiki

3 σχόλια:

Artanis είπε...

Υπέροχα...καλημέρα Ευαγγελία μου...

Marios είπε...

καλημέρα.Ενδιαφέροντα ολα οσα γράφει η ανάρτηση σου.
Πιο ωραία βέβαια θα ήταν να μπορούσαμε να επισκεφτούμε αυτά τα μέρη.

eva είπε...

@Artanis, γαζέλες, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκεροι και ιπποπόταμοι σε μια Ελλάδα σκεπασμένη από υποτροπικά δάση, ξηρές σαβάνες και παγωμένες τούνδρες, για φαντάσου!
Καλημέρες!

@Marie, και με το θερμόμετρο κολλημένο στους 40ο C και μ' εμάς κολλημένους στα μπετά, φαντάζει ακόμα πιο ωραία.
Καλή σου μέρα!