Τι κάνεις όταν η νύχτα σε βρίσκει ακόμα σε υπερένταση, η τηλεόραση δεν έχει τίποτα το ενδιαφέρον και η κουζίνα είναι γεμάτη από κοφίνια με φρεσκοκομμένα ζουμερά εσπεριδοειδή που σου τα έχουν στείλει πεσκέσι από το χωριό;
Φτιάχνεις μπισκοτάκια πορτοκαλιού!
Φόρεσα λοιπόν την ποδιά μου, αναδίπλωσα μανίκια, άνοιξα ντουλάπια, συγκέντρωσα υλικά και εργαλεία και στρώθηκα στη δουλειά. Μέσα σε λίγη ώρα το μυαλό μου είχε αδειάσει από σκέψεις και σκοτούρες και οι αισθήσεις μου σε πλήρη διαστολή απολάμβαναν τη διαδικασία της δημιουργίας. Το σπίτι άρχισε να μοσχοβολά από ένα μεθυστικό άρωμα κανέλας, κονιάκ και ψημένου πορτοκαλιού που επιδρούσαν πάνω μου με τον πιο αγχολυτικό τρόπο.
Τα υλικά προστίθενται στη λεκάνη που θα ζυμωθούν με τη σειρά που είναι γραμμένα παρακάτω:
Υλικά για μπισκοτάκια πορτοκαλιού:
1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού (περίπου από 4 πορτοκάλια μεσαίου μεγέθους)
1 ποτήρι νερού παρθένο ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
το ξίσμα από τα πορτοκάλια που στίψαμε
2 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη
1/2 κουτ. σούπας γαρύφαλλο σκόνη
1 βανίλια
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
κάτι παραπάνω από 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειάζεται μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρια)
Στην αρχή που το μείγμα είναι ρευστό ανακατεύουμε με σύρμα. Όταν αρχίζει να δένει από την προσθήκη του αλευριού το αντικαθιστούμε με κουτάλι κι όταν αρχίσει να αντιστέκεται ακόμα περισσότερο ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια. Πριν όμως λερώσουμε τα χέρια μας, ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για να προθερμαίνεται στο μεταξύ.
Μπορούμε να πλάσουμε τη ζύμη μας σε διάφορα σχέδια, εγώ προτίμησα να την ανοίξω σε φύλλο και να κόψω τα μπισκοτάκια με κουπ πατ σε σχήματα καρδιάς, αστεριού και μπαστουνιού.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί ή λαμαρίνα στα οποία θα έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος για να μην κολλήσουν και τα ψήνουμε για περίπου 15' - 20', ανάλογα με τον φούρνο.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο είναι προτιμότερο να τα αφήσουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για να παραμείνουν τραγανά. Με την παραπάνω δοσολογία γίνονται περίπου 5 - 6 ταψιά.
Το τελευταίο βγήκε στη μία παρά τέταρτο τη νύχτα, όταν όλοι είχαν πέσει πλέον για ύπνο. Τα άφησα να κρυώσουν και τα φύλαξα σε κεραμικό δοχείο για μπισκότα με καπάκι. Μέχρι να πέσω στο κρεβάτι όλη η υπερένταση της ημέρας είχε εξαφανιστεί ως δια μαγείας.
Μυρωδάτα, τραγανά και ντελικάτα στη γεύση συνόδευσαν τέλεια τον σημερινό πρωινό μου καφέ!
Φτιάχνεις μπισκοτάκια πορτοκαλιού!
Φόρεσα λοιπόν την ποδιά μου, αναδίπλωσα μανίκια, άνοιξα ντουλάπια, συγκέντρωσα υλικά και εργαλεία και στρώθηκα στη δουλειά. Μέσα σε λίγη ώρα το μυαλό μου είχε αδειάσει από σκέψεις και σκοτούρες και οι αισθήσεις μου σε πλήρη διαστολή απολάμβαναν τη διαδικασία της δημιουργίας. Το σπίτι άρχισε να μοσχοβολά από ένα μεθυστικό άρωμα κανέλας, κονιάκ και ψημένου πορτοκαλιού που επιδρούσαν πάνω μου με τον πιο αγχολυτικό τρόπο.
![]() |
evapsarrou.blogspot.com |
Τα υλικά προστίθενται στη λεκάνη που θα ζυμωθούν με τη σειρά που είναι γραμμένα παρακάτω:
Υλικά για μπισκοτάκια πορτοκαλιού:
1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού (περίπου από 4 πορτοκάλια μεσαίου μεγέθους)
1 ποτήρι νερού παρθένο ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
το ξίσμα από τα πορτοκάλια που στίψαμε
2 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη
1/2 κουτ. σούπας γαρύφαλλο σκόνη
1 βανίλια
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
κάτι παραπάνω από 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειάζεται μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρια)
![]() |
evapsarrou.blogspot.com |
Στην αρχή που το μείγμα είναι ρευστό ανακατεύουμε με σύρμα. Όταν αρχίζει να δένει από την προσθήκη του αλευριού το αντικαθιστούμε με κουτάλι κι όταν αρχίσει να αντιστέκεται ακόμα περισσότερο ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια. Πριν όμως λερώσουμε τα χέρια μας, ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για να προθερμαίνεται στο μεταξύ.
Μπορούμε να πλάσουμε τη ζύμη μας σε διάφορα σχέδια, εγώ προτίμησα να την ανοίξω σε φύλλο και να κόψω τα μπισκοτάκια με κουπ πατ σε σχήματα καρδιάς, αστεριού και μπαστουνιού.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί ή λαμαρίνα στα οποία θα έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος για να μην κολλήσουν και τα ψήνουμε για περίπου 15' - 20', ανάλογα με τον φούρνο.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο είναι προτιμότερο να τα αφήσουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για να παραμείνουν τραγανά. Με την παραπάνω δοσολογία γίνονται περίπου 5 - 6 ταψιά.
Το τελευταίο βγήκε στη μία παρά τέταρτο τη νύχτα, όταν όλοι είχαν πέσει πλέον για ύπνο. Τα άφησα να κρυώσουν και τα φύλαξα σε κεραμικό δοχείο για μπισκότα με καπάκι. Μέχρι να πέσω στο κρεβάτι όλη η υπερένταση της ημέρας είχε εξαφανιστεί ως δια μαγείας.
![]() |
evapsarrou.blogspot.com |
Μυρωδάτα, τραγανά και ντελικάτα στη γεύση συνόδευσαν τέλεια τον σημερινό πρωινό μου καφέ!