31.8.10

Η επιτυχία δεν περνά πάντοτε από το πανεπιστήμιο


«Τα τρία Τ της επιτυχίας: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη» είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης. Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο μεγάλος λογοτέχνης παρέλειψε τα δύο μεγάλα «Π» που... στοιχειώνουν την ελληνική οικογένεια: «Πανεπιστήμιο και Πτυχίο». Τη στιγμή που η κυρίαρχη ιδεολογία επιμένει ότι το πτυχίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία, δεκάδες παραδείγματα από τον χώρο των επιχειρήσεων, των τεχνών, των γραμμάτων, αλλά και της πολιτικής, φανερώνουν ακριβώς το αντίθετο: πολυδιάστατη και ρευστή, η έννοια της επιτυχίας δεν περιορίζεται σε λίστα από πανεπιστημιακές «περγαμηνές» αναφέρει Το Βήμα (29/8/2010).

Ο ίδιος ο Οδυσσέας Ελύτης κατέκτησε το Βραβείο Νομπέλ χωρίς να έχει λάβει πτυχίο πανεπιστημίου, παρότι εισήλθε στο Χημικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα ενεγράφη στη Νομική, την οποία σύντομα παράτησε. Χωρίς να έχει σπουδάσει ο ίδιος, ο Γιάννης Ρίτσος κατόρθωσε να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας σε δύο κορυφαία ιδρύματα της χώρας μας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) χάρη στο πλούσιο λογοτεχνικό του έργο, ενώ και οι τιμημένοι με Βραβείο Νομπέλ Γουίλιαμ Φόκνερ και Ζοζέ Σαραμάγκου δεν έλαβαν ποτέ πτυχίο πανεπιστημίου.

«Το επιχειρείν απαιτεί θέληση και τύχη»

Μήπως όμως η επιτυχία χωρίς πτυχίο περιορίζεται στον καλλιτεχνικό χώρο, όπου σε τελική ανάλυση η έμπνευση και το ταλέντο παίζουν σημαντικότερο ρόλο; Ας σημειωθεί ότι δύο από τους διασημότερους έλληνες εφοπλιστές, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Γιάννης Λάτσης, δημιούργησαν αυτοκρατορίες χωρίς να έχουν πατήσει ποτέ σε πανεπιστημιακές αίθουσες, ενώ ο ίδιος ο Ωνάσης είχε δηλώσει ότι «το μυστικό της επιτυχίας είναι να γνωρίζεις κάτι που κανείς άλλος δεν γνωρίζει».

Και ενώ όλα δείχνουν ότι η επιτυχία είναι έννοια δύσκολα προσδιορίσιμη, χιλιάδες έλληνες έφηβοι εξακολουθούν να ζουν με τον φόβο της «αποτυχίας» στις πανελλαδικές εξετάσεις, τρέμοντας μπροστά στο ενδεχόμενο να μην περάσουν στη σχολή πρώτης επιλογής τους. «Θεωρώ ότι αυτό το τελεσίγραφο σε παιδιά τόσο νεαρής ηλικίας, είναι πολύ βαρύ και εν τέλει... άκρως αναληθές, διότι οι επαγγελματικοί ορίζοντες δεν κλείνουν με μια αποτυχία στις Πανελλαδικές» σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Φίλιππος Πλιάτσικας , συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής, ο οποίος δεν ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές. «Ακολουθώντας κάποιος τους δρόμους της ψυχής του- ακόμα κι αν αυτοί δεν συμπίπτουν με τα ζητούμενα της σύγχρονης κοινωνίας- μπορεί να καταλήξει σε ταξίδια ονειρεμένα που ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί » προσθέτει.

«Ο Τόμας Εντισον έχει μυαλό κλούβιο»

Έτσι χαρακτήρισε ένας καθηγητής τον σπουδαίο εφευρέτη. Και δεν ήταν ο μόνος που εγκατέλειψε τις σπουδές του. Μεγάλα ονόματα του διεθνούς επιχειρηματικού τζετ σετ κατόρθωσαν να δημιουργήσουν περιουσίες δισεκατομμυρίων χωρίς να έχουν καθίσει στα πανεπιστημιακά έδρανα. Ο ιδρυτής της Μicrosoft και επί δεκατρία συναπτά έτη πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο Μπιλ Γκέιτς εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ για να αρχίσει τη δική του επιχείρηση, η οποία εξελίχθηκε σε μεγαθήριο. Παράλληλα, ο μεγάλος ανταγωνιστής του και ιδρυτής της Αpple Στιβ Τζομπς εγκατέλειψε το Κολέγιο Ριντ των ΗΠΑ έπειτα από μόλις ένα εξάμηνο σπουδών και δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε τη δική του εταιρεία.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και ιδιοκτήτης των εταιρειών Virgin Μegastores, Virgin Records και της αεροπορικής εταιρείας Virgin Αtlantic Αirways, δεν έβγαλε καν το γυμνάσιο! Σε ηλικία 16 ετών εγκατέλειψε τις σπουδές του και στράφηκε προς τον επιχειρηματικό κόσμο, όπου είχε... καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το σχολείο. Το σχολείο εγκατέλειψε στα 16 του και ο Τζον Μέιτζορ, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας επί επτά συναπτά έτη, ενώ ο Τόμας Εντισον, σπουδαίος εφευρέτης και επιχειρηματίας (η General Εlectric ήταν μία από τις 14 εταιρείες που ίδρυσε) ήταν ανεπαρκής μαθητής και εγκατέλειψε το σχολείο όταν ένας καθηγητής χαρακτήρισε το μυαλό του «κλούβιο».



25.8.10

Ανακαλύφθηκε το ανάκτορο του Οδυσσέα;


Μπροστά στο ομηρικό παλάτι του Οδυσσέα εκτιμούν ότι βρίσκονται δύο Έλληνες αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι οποίοι τα τελευταία 16 χρόνια κάνουν ανασκαφές στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος στην βόρεια Ιθάκη έκτασης 25 στρεμμάτων, τις οποίες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Οι δύο αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει σοβαρά ευρήματα που τους κάνουν να υποστηρίζουν με σχετική βεβαιότητα ότι βρίσκονται μπροστά σε μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις παγκοσμίως.

«Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία, κινητά και ακίνητα, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά, και με κάθε επιστημονική επιφύλαξη, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο Ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα Ανάκτορα των Ομηρικών Επών, που δεν έχει ανακαλυφθεί», δήλωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος μαζί με τη συζυγό του, Λίτσα Κοντορλή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρουσίασαν στις 20 Αυγούστου την επιστημονική τους ανακάλυψη.

Πρόκειται για ένα κτήριο τριών επιπέδων με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο, μέσα στο οποίο ανακαλύφτηκαν υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής. Έχει διαστάσεις ανακτόρου, παρόμοιες με εκείνα που έχουν ανακαλυφθεί στις Μυκήνες, την Πύλο και την Τίρυνθα. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που τους κάνει να πιστεύουν ότι πρόκειται για το ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης. Πέρα από αυτό όμως, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Παπαδόπουλος, υπάρχει ένα ακόμα εύρημα που τους κάνει να πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει το παλάτι του Οδυσσέα. Ανατολικά του συγκροτήματος, στα 50 μέτρα υπάρχει μια υπόγεια τυκτή κρήνη. Είναι χτισμένη με τον εκφορικό τρόπο, όπως στην Ακρόπολη των Μυκηνών και την Τίρυνθα, οι οποίες κατασκευάζονταν έτσι ώστε η περιοχή να έχει ύδρευση και τον καιρό του πολέμου. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή υδρολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Γιοστ Κνάουστ, η τυκτή κρήνη χρονολογείται στον 13ο αιώνα π.Χ.

«Πιστεύουμε ότι με τα ευρήματα, που έχουμε, τεκμηριώνουμε με επιστημονικό τρόπο την παράδοση, που αναφέρεται από τον Όμηρο και οι περιγραφές που γίνονται ταιριάζουν, παρά τις καταστροφές που έχουν υποστεί, γιατί πρώτον, η περιοχή κατοικήθηκε και χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία και δευτερευόντως επειδή ο χώρος ήταν άφρακτος με αποτέλεσμα περίεργοι περιπατητές να εισβάλλουν σε αυτόν καθημερινά». Ο κ. Παπαδόπουλος ζητεί την φροντίδα της Πολιτείας και του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφή, αλλά να γίνει και η περίφραξη του χώρου.

Σημειώνεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια, τον Νοέμβριο του 2006, ήρθε στο φώς ένα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη. Επρόκειτο για πινακίδα, στην οποία γίνεται αναφορά σε ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας. Το εύρημα παρουσιάστηκε σε γερμανικό έγκριτο αρχαιολογικό έντυπο (ΚΑDMOS). Πρόκειται για την απεικόνιση πλοίου με τον Οδυσσέα, δεμένο στο κατάρτι, και τερατόμορφα σχέδια, μια τρίαινα και σημάδια γραφής Γραμμικής Α. Την επιστημονική δημοσίευση συνυπογράφουν δύο Έλληνες αρχαιολόγοι με τον ειδικό σε θέματα επιγραφικής Βρετανό Τζ. Οουενς.

Η ομηρική Ιθάκη είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει περισσότερο από έναν αιώνα πάρα πολλούς επιστήμονες. Aλλοι την τοποθετούν στην Ιθάκη, άλλοι στην Κεφαλονιά, ο Ντέρπεφελντ στη Λευκάδα, κάποιοι άλλοι στο νησάκι Ερεικούσα κοντά στην Κέρκυρα. Ανάμεσα σε αυτούς που αναζήτησαν τις αποδείξεις για την ύπαρξη της ομηρικής Ιθάκης ήταν, για παράδειγμα, ο Σλήμαν, ενώ τα τελευταία χρόνια επιστημονικές αποστολές έκαναν ανασκαφικά προγράμματα στην Ιθάκη, αναζητώντας ίχνη του ομηρικού ήρωα.

Οι επιστήμονες μπορεί να έχουν ενστάσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση όμως έχει αποφασίσει. «Είμαι βέβαιος πως πρόκειται για το Ανάκτορο του Οδυσσέα» δήλωσε ο δήμαρχος Ιθάκης, Γιώργος Βασιλόπουλος. «Ακούγοντας την ανακοίνωση, διαπίστωσα ότι τα ευρήματα βεβαιώνουν πως πρόκειται για το μυκηναϊκό άστυ. Είμαι δε σίγουρος ότι το ανάκτορο βρίσκεται στην Ιθάκη για δύο λόγους. Το όνομά της δεν έχει αλλάξει από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ εδώ έχει βρεθεί το μοναδικό λατρευτικό σπήλαιο στη θάλασσα. Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο Ιόνιο».

Ο επί εικοσαετίας πρώην δήμαρχος Ιθάκης, Σπύρος Αρσένης, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την ελληνική, και όχι μόνον, αρχαιολογία, καθώς ο Οδυσσέας αποτελεί εμβληματική μορφή για την παγκόσμια κοινότητα, τα μέλη της οποίας τον γνωρίζουν από τα μαθητικά τους χρόνια».


16.8.10

Αυγουστιάτικη πανσέληνος χωρίς Ακρόπολη και χωρίς Σούνιο;


Ανοιχτοί θα είναι αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία σε όλη τη χώρα για τους ρομαντικούς που θέλουν να υποδεχτούν εκεί φέτος την αυγουστιάτικη πανσέληνο στις 24 Αυγούστου, αλλά με λουκέτο σε Ακρόπολη, Σούνιο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και Νέο Μουσείο Ακρόπολης. 90 χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί στο κοινό µε ελεύθερη είσοδο από τις 19.00 έως τη 01.00 ενώ σε 36 χώρους έχουν προγραµµατιστεί μουσικές εκδηλώσεις.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του μηδενικού κόστους, οι αρχειοφύλακες θα εργαστούν εθελοντικά, ενώ οι καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στις μουσικές εκδηλώσεις θα εμφανιστούν αφιλοκερδώς. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις τα έξοδα θα καλυφθούν είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση είτε από χορηγίες.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη, οι υπάλληλοι στην Ακρόπολη και το Σούνιο δεν δέχθηκαν να εργαστούν εθελοντικά. Το ίδιο συνέβη και σε Μαραθώνα, Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Ολυµπιείο.

Ανάμεσα στους χώρους που θα είναι επισκέψιμοι το βράδυ της 24ης Αυγούστου είναι το µουσείο Θεσσαλονίκης, η Πέλλα, οι Αιγές, το Δίον, το κάστρο της Κέρκυρας, οι Δελφοί, ο Μυστράς, το Παλαµήδι, η Ολυµπία, η Δήλος, η Κάµειρος και τα Μάλια, αλλά στην Αττική ανοιχτά θα παραµείνουν µόνον η αυλή του Νοµισµατικού Μουσείου, η Ελευσίνα, το θέατρο Ζέας και στον Πόρο το Ιερό Ποσειδώνος.

Μουσικές εκδηλώσεις

ΑΤΤΙΚΗ:

* Ιλίου Μέλαθρον: Νένα Βενετσάνου
* Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας: «Τρίφωνο»
* Θέατρο Ζέας Πειραιάς: Νίκος Ξυδάκης
* Ιερό Ποσειδώνος Καλαυρία Πόρου: κλασική μουσική

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ:

* Κάστρο Λαμίας
* Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας: δημοτική μουσική
* Αρχαιολογικός χώρος Δελφών: μουσική εκδήλωση
* Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας
* Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης: μουσική εκδήλωση
* Αρχαιολογικός χώρος Νέας Πλευρώνας (Αιτωλοακαρνανία): «Ατροπον»
* Αρχαιολογικό μουσείο Χαιρώνειας: αφιέρωμα στον Χατζιδάκι και στον Θεοδωράκη
* Αρχαιολογικός χώρος Φούρκας Σκύρου: μουσική εκδήλωση
* Πύργος Βασιλικού (Εύβοια)

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:

* Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
* Αίθριο Νέου Μουσείου Ολυμπίας: βραδιά πιάνου
* Ανάκτορο του Νέστορος στη Χώρα Τριφυλίας
* Νιόκαστρο Φρούριο Πύλου: λαϊκό έντεχνο τραγούδι
* Μυστράς: μουσική εκδήλωση
* Αρχαιολογικό Μουσείο Τριπόλεως
* Φρούριο Παλαμηδίου
* Αρχαία Κόρινθος: κλασική μουσική με τους «European Chamber Players»
* Αρχαία Νεμέα: κλασική μουσική, με το «Saitsiing»
* Αρχαιολογικό Μουσείο Σικυώνος: κλασική μουσική, με το «Doremis Ensemble Vienna»
* Μουσείο Πύργου Μούρτζινων, Καρδαμύλη Μάνης

ΗΠΕΙΡΟΣ - ΕΠΤΑΝΗΣΑ:

* Ακρόπολη Κάστρου Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ): ηλεκτρονικό κουαρτέτο εγχόρδων
* Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης
* Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης - Στάδιο: μουσική εκδήλωση
* Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας
* Πύργος Ραγίου (Θεσπρωτία)
* Ελέα Παραμυθιάς (Θεσπρωτία): σύνολο κιθάρας
* Φρούριο Γαρδικίου
* Φρούριο Κασσιώπης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ:

* Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων
* Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου: μουσική εκδήλωση
* Κάστρο Σκήτης Δήμου Μελιβοίας (Λάρισα)
* Πύλη - Γέφυρα Πορταϊκού (Τρίκαλα)
* Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου (Καρδίτσα)
* Αρχαιολογικός χώρος Νέας Αγχιάλου
* Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού
* Ασκληπιείο Σκοπέλου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

* Ωδείο Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης: «Τρία συν ένα»
* Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: τζαζ
* Φρούριο Επταπυργίου: συγκρότημα «Ρεμπετάλικα»
* Πύργος Ουρανούπολης: έκθεση με ιστορικούς χάρτες
* Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας
* Αρχαιολογικός χώρος Εδεσσας
* Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας
* Αιγές - Στέγαστρο Βασιλικών Τάφων
* Ελληνιστική πόλη Φλώρινας
* Αρχαιολογικό Μουσείο Αργους Ορεστικού
* Λιμναίος οικισμός Δισπηλιού: μουσική συναυλία
* Αγιος Γερμανός Πρεσπών
* Αρχαία πόλη Αιανής (Κοζάνη): μουσική εκδήλωση
* Αρχαιολογικός χώρος Δίου: μουσική με τέσσερα βιολιά

ΘΡΑΚΗ:

* Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης
* Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης: χορός: Αποστολία Παπαδαμάκη, μουσική: Παντελής Παυλίδης
* Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ:

* Κάστρο Μυτιλήνης
* Προϊστορικός οικισμός Θερμής (Λέσβος): Ηλίας Λιούγκος
* Αρχαιολογικός χώρος Εμπορειού (Χίος)
* Αρχαιολογικός χώρος Μέσων (Λέσβος)
* Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης: έντεχνο ελληνικό τραγούδι

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ:

* Αρχαιολογικός χώρος Υρίων Νάξου
* Αρχαιολογικός χώρος Κιονίων Τήνου
* Αρχαιολογικός χώρος Δήλου
* Μουσείο Προϊστορικής Θήρας
* Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου
* Ρωμαϊκό Ωδείο Κω: αργεντίνικο τάνγκο
* Αρχαιολογικός χώρος Καμίρου: μουσική εκδήλωση
* Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου
* Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας
* Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου
* Αρχαιολογικό Μουσείο Κάσου
* Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης
* Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου

ΚΡΗΤΗ:

* Προμαχώνας Αγίου Ανδρέα Ενετικών Οχυρώσεων Ηρακλείου: κρητική μουσική
* Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων: αφιέρωμα στους Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Γκάτσο, με την Κορίνα Λεγάκη

ΝΕΤ

Σημ: Κατά την τελευταία συζήτηση του σωματείου αρχαιοφυλάκων με το υπουργείο πολιτισμού, αποφασίστηκε τελικά να παραμείνει ανοικτή η Ακρόπολη για το βράδυ της πανσελήνου.

13.8.10

Ανεκτίμητο βυζαντινό εύρημα στη Θεσσαλονίκη


Παλαιότερη και από την Αχειροποίητο, που οικοδομήθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα, όπως είπε η διευθύντρια της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μελίνα Παϊσίδου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο παρουσιάζοντας τα ευρήματα στην περιοχή Σιντριβανίου αναφέρει η Ελευθεροτυπία (29/7/2010). Συσχετίζει τα κατάλοιπα της βασιλικής με την Αχειροποίητο γιατί τα δύο μνημεία έχουν κατασκευαστεί με το ίδιο δομικό σύστημα. Η χρονολόγηση του ναού έγινε με βάση ένα νόμισμα του βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου που ανέβηκε στο θρόνο το 395. Το νόμισμα βρέθηκε κάτω από το σύνθρονο.

Σε συνδυασμό και με άλλα επιστημονικά στοιχεία, οι αρχαιολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η βασιλική είναι η παλαιότερη που έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα. Ηταν σε λειτουργία πιθανότατα και μετά τον 7ο αιώνα. Βρισκόταν στον άξονα της Εγνατίας οδού και απείχε από την Κασσανδρεωτική Πύλη κάτι λιγότερο από 100 μ. Το μήκος του ναού υπολογίζεται στα 25 μ. εκ των οποίων έχουν ανασκαφεί τα 17. Τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη κάτω από την πλατεία Σιντριβανίου.

Εικάζεται πως συνδεόταν με κάποιο κοιμητήριο. Στην περιοχή υπήρχαν εκτεταμένα νεκροταφεία ήδη από την αρχαιότητα.

Το εύρημα είναι σημαντικότατο, γι' αυτό προτάθηκε από την έφορο η μεταφορά του στη Ροτόντα ή στο Επταπύργιο, που φυλάσσονται από την Εφορεία, ή στο χώρο του Πανεπιστημίου, όπως έγινε όταν βρέθηκε στο σταθμό Συντάγματος στην Αθήνα ένα ρωμαϊκό λουτρό και μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Θα μεταφερθούν τα δάπεδα, η βάση του σύνθρονου, η βάση της Αγίας Τράπεζας, το φράγμα του πρεσβυτέριου και τμήμα του κεντρικού κλίτους. Θα γίνει τομή κάτω από την Αγία Τράπεζα προκειμένου να βρεθεί το εγκαίνιο, από όπου ίσως προκύψει σε ποιον άγιο ήταν αφιερωμένος ο ναός. Για τη μεταφορά της βασιλικής πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Η Εφορεία σκάβει μέρα νύχτα και με διπλοβάρδιες για να αποδώσει το χώρο τάχιστα για τη συνέχιση του έργου. Παράλληλα, η ΙΣΤ'Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σκάβει παρακείμενο εξαγωνικό κτήριο.

«Οι ανασκαφές για το μετρό είναι πολύ σημαντικές, δεδομένου ότι θα μας δώσουν νέα τοπογραφικά δεδομένα για την πόλη της Θεσσαλονίκης», μας λέει η προϊσταμένη της ΙΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Λίλιαν Αχειλαρά. «Η ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δραστηριοποιείται με το αρχαιολογικό έργο στον χώρο επέμβασης για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης στον σταθμό Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός και στον σταθμό Σιντριβάνι. Τα μέχρι τώρα ανασκαφικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τα τοπογραφικά δεδομένα της αρχαίας Θεσσαλονίκης στις περιοχές αυτές, που είναι γνωστά από τις παλιότερες ανασκαφικές έρευνες της Εφορείας».

Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ


11.8.10

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στα Κύθηρα


Στα Κύθηρα μεταφέρεται η Έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ιωνικό Κέντρο Σπουδών και την Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 11 Αυγούστου στον Ποταμό Κυθήρων.
Στις 19 Αυγούστου η έκθεση θα μεταφερθεί στην Χώρα, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και στους μαθητές των σχολείων του νησιού να την επισκεφθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μετά από δεκαετίες μελετών, γνωρίζουμε πλέον με σιγουριά ότι η υπολογιστής των Αντικύθηρων κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του δεύτερου αιώνα π.χ. και είναι σχεδιασμένος να παρακολουθεί τους κύκλους του Ηλιακού Συστήματος δηλαδή τις φάσεις και τις θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης όπως και τις ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις. «Χάρη σε αυτήν την έρευνα γνωρίζουμε τώρα με βεβαιότητα ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί μια μηχανική μικρογραφία του Αρχαίου Σύμπαντος», δήλωσε ο Ιωάννης Μπιτσάκης, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, και του Προγράμματος Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Χώρος και ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Πνευματικό Κέντρο Ποταμού (11 - 16 Αυγούστου)
Αίθουσα Κυθηραϊκού Συνδέσμου, Χώρα (19 Αυγούστου - 19 Σεπτεμβρίου)
Δευτέρα - Παρασκευή 10.00 - 14.00 & 18.00 - 20.30Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 15.00

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ο αρχαιότερος υπολογιστής ηλικίας μεγαλύτερης των 2.000 ετών. Ο μηχανισμός μελετάται συστηματικά ενώ πρόσφατη ανακατασκευή του αποκαλύπτει την εκπληκτική ακρίβεια των μετρήσεων που έκαναν με αυτόν οι αρχαίοι Έλληνες.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ. και ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ναυάγιο ανοιχτά του νησιού Αντικύθηρα (ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη). Πρόκειται για την αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια (30 ή 32) και είναι φτιαγμένος από μπρούντζο σε ένα ξύλινο πλαίσιο. Χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό των θέσεων της Σελήνης και των πέντε γνωστών την εποχή εκείνη πλανητών, μέσα στον χρόνο.

Από την ανακάλυψη του, οι μελετητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβει η αρχαία συσκευή χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, προκειμένου να «κοιτάξουν» στα ενδότερα του μηχανισμού του οποίου η κατασκευή αποδίδεται στον Ίππαρχο. Βέβαια, η θεωρία και η επιστημονική έρευνα που οδήγησε στην κατασκευή του, αποδίδεται στον Αρχιμήδη, έναν από τους μεγαλύτερους αρχαίους Έλληνες μαθηματικούς και όχι μόνο.

Πρόσφατα, επιστήμονες, αφού μελέτησαν τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, κατάφεραν να ανακατασκευάσουν τον αρχαίο μηχανισμό, χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά. Για πρώτη φορά, μετά από περισσότερα από 2.000 χρόνια, παρουσιάζονται όλα τα κύρια χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του αρχαίου μηχανισμού των Αντικυθήρων.

pcw.gr, tvxs.gr