28.7.10

Πύργος Μπαζαίου - Χρόνος, δημιουργία και τέχνη στο Φεστιβάλ Νάξου 2010


Τη σχέση του χρόνου με τη δημιουργία και την τέχνη έχει επιλέξει για φέτος ως θεματικό άξονα του προγράμματός του το Φεστιβάλ Νάξου, το οποίο συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής, και θα πραγματοποιηθεί από σήμερα, Σάββατο, έως τις 3 Σεπτεμβρίου στον Πύργο Μπαζαίου.

Φέτος το Φεστιβάλ Νάξου προσκαλεί γνωστούς καλλιτέχνες να αφηγηθούν «Ιστορίες για περίεργα παιδιά» του Χρήστου Μπουλώτη σε μια οπτικοακουστική εγκατάσταση στο εσωτερικό του Πύργου Μπαζαίου.

Στον προαύλιο χώρο αναπτύσσονται ανάλογες θεματικές, όπως το ρεσιτάλ πιάνου για το έτος Σοπέν, τα μουσικά γενέθλια του Περικλή Κούκου, οι μουσικές επισκέψεις σε τρεις γενιές τραγουδοποιών.

Ο κλασικός Λεντς του Γκέοργκ Μπύχνερ, η video-performance «Μαραθώνας», θέατρο και εργαστήρια για παιδιά, παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και ο εορτασμός του ευρωπαϊκού έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, απαρτίζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.


Καλλιτεχνικό πρόγραμμα


Κυριακή 25 Ιουλίου (21:30):

Συναυλία της νεαρής Τυνήσιας τραγουδίστριας Εμέλ Μαλούτι. Ήχοι του Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής συνδυάζονται με τσιγγάνικες επιρροές, φλαμένκο, κέλτικους και ρέγκε ρυθμούς. Μαζί της ο Αχμέτ Νουισσέ.


Παρασκευή 30 Ιουλίου (21:30):

Ρεσιτάλ της Έλενα Φρόλοβα, φωνή-κιθάρα. Στη συναυλία της συνδυάζει ποίηση κλασική και μοντέρνα, παλιούς ρωσικούς ήχους αλλά και μελωδίες άλλων χωρών και λαών.


Κυριακή 1 Αυγούστου (21:30):

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Χρήστο Μαράντο. Ο νεαρός πιανίστας, έρχεται από τη Βιέννη με ένα πρόγραμμα στο πνεύμα του Διεθνούς Έτους Σοπέν, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2010, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Πολωνού συνθέτη.


Τρίτη 3 Αυγούστου (21:30):

Συναυλία-αφιέρωμα στον συνθέτη Περικλή Κούκο. Μια μουσική γιορτή για τα 50χρονα του διεθνούς φήμης συνθέτη, στο νησί της καταγωγής του. Παρουσιάζονται αποσπάσματα από τις όπερες «Ο Κονρουά και οι κόπιες του», «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» και «Μανουέλ Σαλίνας». Προλογίζει ο ίδιος ο συνθέτης.


Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Αυγούστου (21:30):

Θεατρική παράσταση «Λεντς» του Γκέοργκ Μπύχνερ. Ένα από τα σημαντικότερα κλασικά κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας σε μία σύγχρονη, ανατρεπτική παράσταση.


Πέμπτη 12 Αυγούστου (20:00):

Παράσταση κουκλοθέατρου «Όταν η κόκκινη κλωστή χάθηκε στο Μεγάλο Δάσος». Κουκλοθέατρο με αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με ζωντανή μουσική και τραγούδια από την ομάδα Φτουξελεφτερία.


Δευτέρα 16 Αυγούστου (21:30):

«Μόνο μην κλαις». Η Αρλέτα σε τραγούδια από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα.


Σάββατο 21 Αυγούστου (21:30):

«UrbanDig 5: Σολωμός». Η ομάδα «όχι παίζουμε» εξερευνά τον Διονύσιο Σολωμό, μέσα σε μια παράσταση που εμπνέεται αισθητικά από το κατεστραμμένο τοπίο της λίμνης του Μαραθώνα από τις περσινές πυρκαγιές.


Την ίδια μέρα θα προβληθεί ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως στους «αόρατους» κατοίκους της πόλης. Άστεγοι, άτομα εξαρτημένα από ψυχότροπες ουσίες και πρόσφυγες είναι οι πρωταγωνιστές μιας ιδιαίτερης ποδοσφαιρικής παρέας, της ελληνικής ομάδας Αστέγων.


Εργαστήρια-Σεμινάρια-Εκδόσεις


Παρασκευή 13 Αυγούστου: (12:00):

Εργαστήριο Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας


26-29 Αυγούστου:

Βιωματικό σεμινάριο με θέμα το Γενεόγραμμα.
Παρουσίαση του βιβλίου «Φολέγανδρος Εικόνες και Κείμενα»


Κυριακή 29 Αυγούστου (20:30).

Παρουσίαση του βιβλίου «Το Δουκάτο του Αιγαίου» και των πρακτικών του συνεδρίου «Τοπικές κοινωνίες και μνημεία».


Διαβάστε περισσότερα:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=345115&dt=24/07/2010#ixzz0uynzpjjd

23.7.10

Στο κοινό ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά σύνολα της Νάξου

Η συντήρηση και ανάδειξή του ολοκληρώθηκαν και το Σαββατοκύριακο το σημαντικότερο μνημειακό σύνολο της Νάξου παραδίδεται στο κοινό. Πρόκειται για το αρχαίο υδραγωγείο Μελάνων-Νάξου, ένα αρχαίο ιερό συνδεόμενο με τις πηγές του και τα γύρω αρχαία λατομεία, τα δύο κολοσσικά ημίεργα αγάλματα κούρων στα λατομεία και τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη διαδρομή του υδραγωγείου.
Το έργο, που διήρκεσε έξι χρόνια (2003-2009), εκτελέσθηκε με χρηματοδότηση των ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα παραληφθεί επίσημα από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη.
Για το σύνολο δημιουργήθηκαν δύο κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών. Σε αίθουσα του παλαιού δημοτικού σχολείου Κουρουνοχωρίου, που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό στο ΥΠΠΟΤ, στεγάσθηκε μια συλλογή χαρακτηριστικών ευρημάτων από το ιερό των πηγών και το υδραγωγείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει περαιτέρω πληροφόρηση.

Το αρχαίο υδραγωγείο

Το αρχαίο υδραγωγείο αποτελεί ένα σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας. Κατασκευάσθηκε πριν από το τέλος του 6ου π.Χ. αιώνα με γραμμή κουμπωτών πηλοσωλήνων, μήκους 11 χιλιομέτρων, τύπου ανάλογου με τα γνωστά αθηναϊκά υδραγωγεία της ίδιας εποχής. Στους χρόνους της Ρωμαιοκρατίας η γραμμή των σωλήνων αντικαταστάθηκε με κτιστή αύλακα, που έμεινε σε χρήση μέχρι τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Το υδραγωγείο διέθετε ήδη στην πρώτη του φάση σήραγγα μήκους 220 μ., η οποία στη φάση της Ρωμαιοκρατίας απέκτησε στην είσοδο και την έξοδο φρέατα καθαρισμού με εντυπωσιακούς θολωτούς διαδρόμους πρόσβασης στη λαξευτή σήραγγα. Δώδεκα χαρακτηριστικά τμήματα του υδραγωγείου συντηρήθηκαν, προστατεύθηκαν και διαμορφώθηκαν σε επισκέψιμους χώρους με κατάλληλη πρόσβαση και πλούσια πληροφόρηση.

Το ιερό των πηγών

Η λατρεία στο ιερό των πηγών ξεκίνησε τον 8ο π.Χ. αιώνα με ένα μικρό μονόχωρο ναό. Τον 7ο και τον 6ο π.Χ. αιώνα προστέθηκαν δύο ακόμη ναϊκά οικοδομήματα. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του είναι ότι δίπλα στη λατρεία μιας θεότητας του νερού και της ευφορίας σ’ αυτό λατρεύθηκαν δύο ήρωες, προστάτες των τεχνιτών που δούλευαν στα αρχαία λατομεία της ίδιας περιοχής. Η δουλειά και τα αφιερώματά τους στο ιερό αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές του πρωτοπόρου έργου των Ναξίων μαρμαροτεχνιτών στην ανάπτυξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής (εικ.4-5). Το ιερό ανασκάφηκε, τα ερείπιά του στερεώθηκαν και διαμορφώθηκαν σε επισκέψιμο χώρο με πλούσια πληροφόρηση.

Τα αγάλματα

Μάρτυρες αυτής της δουλειάς είναι και τα δύο ημίεργα αγάλματα κούρων στα λατομεία της περιοχής. Ο ήδη επισκέψιμος κούρος του Φλεριού εντάχθηκε με απαλλοτρίωση σε έκταση που σώζει χαρακτηριστικές λατομίες, ώστε να συνειδητοποιεί ο επισκέπτης τη θέση του μέσα στο λατομείο, ενώ ο υψηλότερα στο βουνό ευρισκόμενος δεύτερος κούρος έγινε με πλακόστρωτο διάδρομο προσβάσιμος. Δίπλα του τοποθετήθηκαν τα πόδια και η πλίνθος του αγάλματος, που ανασυντέθηκαν από τεμάχια που εντοπίσθηκαν στις γύρω ξερολιθιές.

Παλαιοχριστιανική βασιλική

Κοντά στο τελευταίο τμήμα του υδραγωγείου που αναδείχθηκε η έρευνα έδειξε ότι τα περιορισμένα ερείπια χριστιανικού ναού του Αγίου Στεφάνου ανήκαν σε μια μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική μήκους 23,5 μ., με περισσότερες φάσεις στην ιστορία της. Ο χώρος απαλλοτριώθηκε, το σύνολο του μνημείου προστατεύθηκε από την καταστροφική γεωργική δραστηριότητα, και με μερική αναστήλωση και κατάλληλη διαμόρφωση των ερειπίων η Νάξος απέκτησε ένα σπουδαίο μνημειακό χώρο της εποχής αυτής. in.gr

22.7.10

Απολιθώματα στο Αιγαίο

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εγκαινίασε το Σάββατο 17 Ιουλίου την περιοδική έκθεση με τον τίτλο «Απολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων». Περιλαμβάνει σπάνια απολιθώματα από τις παλαιοντολογικές έρευνες στον ελληνικό χώρο που παραχώρησε το Μουσείο Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και σημαντικά ευρήματα από την Κρήτη από το τοπικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η έκθεση φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι και περιλαμβάνει περισσότερα από 40 απολιθώματα θηλαστικών ζώων που έχουν ζήσει στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου Πελάγους κατά τον Καινοζωικό Αιώνα.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να γνωρίσουν μέσω των απολιθωμάτων, του φωτογραφικού υλικού και των αναπαραστάσεων της έκθεσης, Δεινοθήρια, τεράστια γομφοθήρια, μαχαιρόδοντες, ψηλόλαιμες αλλά και κοντόλαιμες καμηλοπαρδάλεις, τριδάκτυλα ιππάρια, γαζέλες με ποικιλόμορφα κέρατα, περίεργα χαλικοθήρια, τριχωτούς ρινόκερους, νάνους ιπποπόταμους και πολλά άλλα ζώα, που έζησαν στα τροπικά και υποτροπικά δάση, τις ξηρές σαβάνες ή τις παγωμένες τούνδρες της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 23 εκατομμυρίων ετών.

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα, ειδική αναφορά στα πρωτεύοντα θηλαστικά, βασισμένη στα παλαιοντολογικά ευρήματα του βορειοελλαδικού χώρου.


Πρόκειται για μια γνωριμία με την τεράστια ποικιλία των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Αιγαίου από την εποχή του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα νεώτερα τεκμήρια για τα ζώα που έζησαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή, αλλά και για την εξάπλωση του ανθρώπου, που αντιπροσωπεύεται από το κρανίο του Ανθρώπου των Πετραλώνων που βρέθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα στη Χαλκιδική και είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα παγκοσμίως.
Μέσα από πολυάριθμα επεξηγηματικά κείμενα και αναπαραστάσεις προβάλλονται χαρακτηριστικά των θηλαστικών με μεγάλη ποικιλομορφία.

Η συγκεκριμένη έκθεση οργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας 2010, με στόχο να τονιστεί η σημασία της περιοχής του Αιγαίου για τη μελέτη της βιοποικιλότητας και της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η ερευνήτρια-παλαιοντολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Κατερίνα Βασιλειάδου.

Πληροφορίες: Η έκθεση θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες και πλαισιώνεται από ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που ισχύουν από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο.

naftemporiki

1.7.10

"Θεέ μου, θέλω να με κάνεις τηλεόραση."


Ἔκθεση ἀπὸ μαθητὴ τοῦ δημοτικοῦ μὲ θέμα: «Τὶ νὰ ζητήσω ἀπὸ τὸν Θεό»

«Θεέ μου, ἀπόψε σοῦ ζητάω κάτι ποὺ τὸ θέλω πάρα πολύ. Θέλω νὰ μὲ κάνεις τηλεόραση.
Θέλω νὰ πάρω τὴ θέση τῆς τηλεόρασης ποὺ εἶναι στὸ σπίτι μου.
Νὰ ἔχω τὸ δικό μου χῶρο.
Νὰ ἔχω τὴν οἰκογένειά μου γύρω ἀπὸ ἐμένα.
Νὰ μὲ παίρνουν στὰ σοβαρὰ ὅταν μιλάω.
Θέλω νὰ εἶμαι τὸ κέντρο τῆς προσοχῆς καὶ νὰ μὲ ἀκοῦνε οἱ ἄλλοι χωρὶς διακοπὲς ἢ ἐρωτήσεις.
Θέλω νὰ ἔχω τὴν ἴδια φροντίδα ποὺ ἔχει ἡ τηλεόραση ὅταν δὲν λειτουργεῖ.
Ὅταν εἶμαι τηλεόραση, θἄχω τὴν παρέα τοῦ πατέρα μου ὅταν ἔρχεται σπίτι ἀπὸ τὴ δουλειά, ἀκόμα κι ἂν εἶναι κουρασμένος.
Καὶ θέλω τὴ μαμά μου νὰ μὲ θέλει ὅταν εἶναι λυπημένη καὶ στενοχωρημένη, ἀντί νὰ μὲ ἀγνοεῖ…
Θέλω τ΄ ἀδέλφια μου νὰ μαλώνουν γιὰ τὸ ποιὸς θὰ περνάει ὧρες μαζί μου.
Θέλω νὰ νοιώθω ὅτι ἡ οἰκογένειά μου ἀφήνει τὰ πάντα στὴν ἄκρη, πότε – πότε, μόνο γιὰ νὰ περάσει λίγο χρόνο μὲ μένα.
Καὶ τὸ τελευταῖο, κάνε με ἔτσι ὥστε νὰ τοὺς κάνω ὅλους εὐτυχισμένους καὶ χαρούμενους.
Θεέ μου, δε ζητάω πολλά. Θέλω μόνο νὰ γίνω σὰν μιὰ τηλεόραση.»

Τὴ δασκάλα ποὺ τὴν διάβασε (καθὼς βαθμολογοῦσε) τὴν ἔκανε νὰ κλάψει.
Ὁ σύζυγός της ποὺ μόλις εἶχε μπεῖ στὸ σπίτι, τὴ ρώτησε: «τὶ συμβαίνει;»
Αὐτὴ ἀπάντησε: «Διάβασε αὐτὴ τὴν ἔκθεση, τὴν ἔχει γράψει ἕνας μαθητής μου».
Ὁ σύζυγος εἶπε: «Τὸ καημένο τὸ παιδί. Τὶ ἀδιάφοροι γονεῖς εἶναι αὐτοί!»
Τότε αὐτὴ τὸν κοίταξε καὶ εἶπε: "Αὐτὴ ἡ ἔκθεση εἶναι τοῦ γιοῦ μας..."


perivleptos