Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

Η καινούργια μου Αγία Γραφή


Την αναζητούσα για μήνες, έψαχνα στο διαδίκτυο, ρωτούσα στα βιβλιοπωλεία, όμως η απάντηση ήταν παντού η ίδια: αυτό που ζητάτε δεν υπάρχει. Προς το παρόν, τουλάχιστον. Ίσως σε μιαν άλλη γλώσσα, στα αγγλικά θα το βρείτε σίγουρα. Μπείτε στο Amazon, σίγουρα εκεί θα βρείτε αυτό που θέλετε.

Μπήκα, είχαν δίκιο. Όλα στα αγγλικά. Όμως εγώ ήθελα μία Αγία Γραφή μελέτης, με τις αναλύσεις της, τα άρθρα της, τους πίνακές της, τα λεξικά της, τους χάρτες της, ό,τι δηλαδή χρειάζεται κανείς για μια εμπεριστατωμένη μελέτη των ιερών κειμένων, όμως την ήθελα γραμμένη στα ελληνικά, από Έλληνες θεολόγους και κληρικούς κι αυτό δεν το έβρισκα πουθενά.

Έχω μία Αγία Γραφή (δύο βασικά) που χρησιμοποιώ όλο αυτό το διάστημα, οι οποίες είναι σαν κι αυτές που βρίσκονται με πολύ ευκολία σε όλα τα βιβλιοπωλεία, ωστόσο, συνέχιζα την αναζήτηση, μήπως και η τύχη μου έκανε το χατήρι. Με αυτά και με εκείνα, έφτασα και σε αυτό το site: christianbooks.gr Μέσα στον ηλεκτρονικό τους κατάλογο υπήρχε μία Αγία Γραφή πλήρους Μελέτης. Στα ελληνικά! Γλώσσα δημοτική, μεγάλο μέγεθος, εύκαμπτο δερμάτινο εξώφυλλο, μια χαρά! Μόνο που ήταν μεταφρασμένο, όχι γραμμένο, εμπνευσμένο δηλαδή, στα ελληνικά. Όταν πήρα τηλέφωνο τους ρώτησα αν υπήρχε κάτι αντίστοιχο γραμμένο από Έλληνες. Η απάντηση ήταν αρνητική, αφού μου είπε βέβαια πως κάτι έχει ξεκινήσει να  ετοιμάζεται από την Βιβλική Εταιρεία, αλλά επειδή πρόκειται για μεγαλεπίβολο και συλλογικό έργο, θα πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Δεν είχα καμία διάθεση να περιμένω χρόνια για να ξεκινήσω με τη μελέτη μου, έτσι, συμβιβάστηκα με τη μετάφραση και προχώρησα στην παραγγελία.

Λίγες μέρες μετά ήρθε το πακέτο στο σπίτι μου. Μόνο που εγώ έλειπα, ήμουν στο εξοχικό! Το παρέλαβαν τα παιδιά. Το άνοιξα με δύο μέρες καθυστέρηση. Μπορείτε να φανταστείτε την αγωνία μου αυτές τις δύο μέρες, έβραζα στο ζουμί μου από την ανυπομονησία να επιστρέψω στην Αθήνα να ανοίξω το "πολύτιμο" (κατά τον Τόλκιν και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών).

Την Κυριακή το βράδυ κρατούσα την καινούργια μου Αγία Γραφή στα χέρια μου. Δεν έχω ξεκινήσει ακόμα να διαβάζω, αρέσκομαι να την κοιτώ, να την κρατάω στα χέρια μου, να την ξεφυλλίζω. Ακούω το σπάσιμο της ράχης στο άνοιγμα των σελίδων κι αυτή η μυρωδιά του μελανιού όπως αναδύεται και με μεθά όπως κάθε φορά που ανοίγω ένα καινούργιο βιβλίο και με στέλνει στον παράδεισο.

Ετοιμάζομαι, λίγη υπομονή ακόμα. Σε λίγες μέρες αυτό το ταξίδι ξεκινάει. Όσοι πιστοί, προσέλθετε! :-)

Με αγάπη,

Εύα 💗

Δεν υπάρχουν σχόλια: