1.8.16

Art journal και οι δοκιμές ..συνεχίζονται!

 
Πέρασα αρκετή ώρα χτες, ημέρα σχόλης, παρακολουθώντας βιντεάκια στο you tube για τις τεχνικές του decoupage και πώς μεταφέρονται σε διάφορες επιφάνειες, όμως έπεσα και πάνω σε κάτι διαφορετικό που μου άρεσε πολύ. Πώς φτιάχνει κανείς ημερολόγιο τέχνης ή ημερολόγιο από αναλώσιμα υλικά.

Στα αγγλικά οι ονομασίες τους είναι: art journal και junk journal αντίστοιχα. Πολύ πιο εύηχα και περιεκτικά. Πολλές φορές το έχω πει, σε αντίθεση με την αρχαία ελληνική, η νεοελληνική γλώσσα είναι πάρα πολύ φλύαρη. Λέξεις πολυσύλλαβες, περιφραστικές περιγραφές που θέλεις λέξεις πολλές για να πεις αυτό που θέλεις να πεις, ακόμα κι όταν πρόκειται για κάτι μικρό ή απλοϊκό. 
Σκεφτείτε. Στα αγγλικά, όλες σχεδόν οι σημαντικές έννοιες είναι πρακτικά μονοσύλλαβες! Live, love, laugh, cry, hate, give, smell, smile, peace, war, work, sleep και πηγαίνει λέγοντας.
Θα το ήθελα και στα ελληνικά αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για τίτλους, όπως στην προκειμένη. 

Πάμε στο θέμα μας, όμως. Junk journal. Τι είναι αυτό:

Το junk journal, όπως έμαθα χτες, είναι ένα αυτοσχέδιο τετράδιο που φτιάχνεται εξ' ολοκλήρου από άχρηστα αναλώσιμα υλικά. Το υλικό αυτό, που μπορεί να είναι από αποκόμματα εφημερίδας μέχρι ταξιδιωτικά φυλλάδια ή χαρτοσακούλες μαναβικής, χρησιμοποιημένοι άδειοι φάκελοι από λογαριασμούς, σελίδες από κόμικς που έχουν να ακουμπήσουν τα παιδιά μια αιωνιότητα, διαφημιστικά φυλλάδια που μας πετούν κάτω από την πόρτα μας και ό,τι τέλος πάντων φτάνει στα χέρια μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. 

Ακόμα και το εξώφυλλο μπορεί να γίνει από αναλώσιμο υλικό που πετάμε στα σκουπίδια, π.χ. ένα άδειο κουτί από δημιατριακά, από συσκευασίες φίλτρου του καφέ ή ρυζιού τύπου Αμερικής (μάρκες δεν λέμε!) και γενικά, ό,τι μπορεί να βάλει ο νους που κυκλοφορεί στο σπίτι και είναι σε αχρηστία. Που θα πει ότι στην πιο απλή τους μορφή αυτά τα ημερολόγια έχουν μηδέν κόστος.

Το υλικό διπλώνεται στη μέση και φτιάχνουμε συστάδες των πέντε συνήθως φύλλων. Το πόσες συστάδες θα συναρμολογήσει κανείς εξαρτάται α) από την ποσότητα του υλικού που έχει συγκεντρώσει και β) από το πλάτος της 'πλάτης' του εξώφυλλου που έχει επιλέξει για να 'ντύσει' το όλο αποτέλεσμα (το οποίο μπορεί να επιδεχτεί και εικαστικές παρεμβάσεις από εμάς, όπως εικαστικές παρεμβάσεις μπορούν να δεχτούν και οι junk σελίδες μας και να το μετατρέψουμε σε art jounal).

Όταν τελειώνουμε με τις συστάδες αυτές, τις ράβουμε με βελόνα και κλωστή στο κέντρο τους (είδα ότι κάποιοι χρησιμοποιούν ακόμα και ραπτομηχανή για να δέσουν το υλικό τους) ή τις συρράβουμε με το συρραπτικό μηχάνημα. Μια τρίτη επιλογή είναι να τις κολλήσουμε στη ράχη της συσκευασίας που έχουμε επιλέξει ως εξώφυλλο.

Το ίδιο γίνεται περίπου και στα art journals, τα καλλιτεχνικά δηλαδή ημερολόγια. Η διαφορά τους είναι ότι στα art journals υπάρχει εικαστική παρέμβαση και από εμάς. Κανόνες δεν υπάρχουν ως προς την τεχνική. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακρυλικά χρώματα ή πάστες ή συνδυασμούς τέμπερας με ξυλομπογιές ή απλά να συγκεντρώσουμε αποκόμματα από διάφορες εικόνες, λογότυπα, φράσεις κτλ. από διάφορα περιοδικά, εφημερίδες ή άλλα και να φτιάξουμε ένα δικό μας κολάζ πάνω στη σελίδα. Το μαγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι οι επιλογές είναι απεριόριστες, φαντασία να 'χει κανείς!

Όλα αυτά που είδα το απόγευμα της Κυριακής με ενθουσίασαν και προσπάθησα να κάνω μια αρχή σε ένα καλλιτεχνικό ημερολόγιο. Συνδύασα τα καινούργια με τα λιγότερο καινούργια, που ήταν η τεχνική του decoupage που έμαθα πρόσφατα (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση) και οι πρώτες σελίδες άρχισαν σιγά-σιγά να σχηματοποιούνται. 

Μην περιμένετε τίποτα το σπουδαίο. 
Είπαμε. Δοκιμές κάνουμε και το απολαμβάνουμε!


Το εργαστηριάκι μου επιτέλους μπαίνει σε μια τάξη!


Ασχολήθηκα βέβαια και με decoupage. Προσπαθώ να στρώσω το χέρι μου με την εφαρμογή του πάνω σε ευτελή μικροπράγματα.
Εδώ, βλέπετε κάποιους σελιδοδείκτες που έφτιαξα από ένα άδειο κουτί δημητριακών που το πέρασα αρχικά με ακρυλική βάση για να σβήσουν οι τυπωμένες εικόνες της συσκευασίας και να μπορεί να αναδεχθεί το σχέδιο της χαρτοπετσέτας.


Αυτά για την ώρα. Πιστεύω ότι το καλοκαίρι, ακόμα και όταν εργάζεσαι, είναι η ιδανική εποχή για τέτοιου είδους ενασχολήσεις. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως επειδή το φως είναι πιο δυνατό και κρατάει περισσότερο. Ίσως πάλι επειδή μέσα μας βρισκόμαστε σε διάθεση αναμονής διακοπών και αυτό μας κάνει πιο ευδιάθετους και πιο δημιουργικούς. Σε μένα τουλάχιστον, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα!

Εγώ, όταν μεγαλώσω
θα γίνω Σεπτέμβρης,
έλεγε ο Αύγουστος.

~ Κική Δημουλά

******

Καλή εβδομάδα σε όλους και καλό μήνα να έχουμε!