29.5.16

Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο



Τη δουλειά του φωτογράφου Χρήστου Τσουμπλέκα τη γνωρίζω ιντερνετικά εδώ και αρκετά χρόνια μέσα από το Flickr και στη συνέχεια χάρη στο FacebookΣήμερα λοιπόν Κυριακή ήρθε στον τοίχο μου στο fb το αφιέρωμα που έκανε για τα παιδιά του χωριού του, που βρίσκεται κάπου κοντά στο Ηράκλειο της Κρήτης. 
Αφορμή ήταν το απίθανο project που έφεραν εις πέρας μαζί με τον ζωγράφο-δάσκαλό τους. Ένας καλλιτέχνης που δεν φοβήθηκε το νεαρό της ηλικίας τους, αντίθετα, το αξιοποίησε με τον πιο εμπνευσμένο τρόπο. 
 


Πήραν τις μπογιές και τα πινέλα τους και μαζί μπήκαν μέσα στον μαγικό κόσμο της τέχνης ενεργά, γεμάτα κέφι, μέσα από τη δική τους προσωπική συμμετοχή και μέσα από τις δικές τους σημερινές μεθόδους, όπως το graffiti, που αποδέχονται ευκολότερα ίσως από μια στεγνή παράδοση σε κάποια αίθουσα διδασκαλίας.
 

Street art και υψηλή τέχνη μαζί! Δουλεμένη μέσα από τα δικά τους χέρια. Μια διαδραστική επικοινωνία όπου το χτες και το σήμερα, το υψηλό και το καθημερινό ενώθηκαν μέσα από την παλέτα μιας ομάδας παιδιών γεμάτα χαμόγελο, θετική ενέργεια και όρεξη για δημιουργία ακολουθώντας, χάρη στην εμπνευσμένη προτροπή του καθοδηγητή τους, τα βήματα ιερών τεράτων της ζωγραφικής, όπως ο λατρεμένος ζωγράφος Vincent Van Gogh.
 

Μεταφέρω τα λόγια του αυτούσια, όπως τα ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook. Στον ίδιο ανήκουν επίσης και οι φωτογραφίες της ανάρτησης.

"Ζώ σε ένα όμορφο χωριό πολύ κοντά ατο Ηράκλειο. Ένα χωριό με ορισμένους καταπληκτικους ανθρώπους. Ένας απ' αυτους τους υπέροχους ανθρώπους είναι ο Kostis . Ο Κωστής είναι καλλιτέχνης, και έχει ενα όμορφο εργαστήρι, Το εργαστήριο του Κωστή- Kostis workshop βγαλμένο μέσα απο τα παραμύθια. Εκεί δημιουργεί, τα έργα του, εκεί θα βρείτε μοναδικά αντικείμενα και δώρα, ομως το πιο σπουδαίο από όλα νομίζω είναι οτι εκεί, γεμίζει με χρώμα και χαμόγελο τις ζωές των μικρών μας παιδιών. Με τη λιλιπούτεια πάρέα του δουλεψαν επι αρκετές μέρες ώρες σε χώρο του χωριού στις Αρχάνες, και δημιουργησαν το γκράφιτι που βλέπετε. Απολαυση σκέτη, και τροφή για σκέψη ...."



Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά, στον ζωγράφο-δάσκαλό τους κ. Κωστή και, φυσικά, στον Χρήστο Τσουμπλέκα για το υπέροχο φωτογραφικό αφιέρωμα!  
 
 
Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο
τον Βενσάν και μια νύχτα που αλλάζει
Τα σκοτάδια σκορπάνε κι η μέρα λουλουδίζει
σαν ανθός στο περβάζι.

(δανεισμένο από στίχο του ομότιτλου τραγουδιού της Τάνιας Τσανακλίδου, 
ελαφρώς προσαρμοσμένο από την γράφουσα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: