10.1.16

Μη με ρωτάτε αν ερωτεύτηκα


Berthe Morisot, Cashe-Cashe (1873)

Κι εγώ που έλεγα πως η ομορφιά ήταν ένα παιχνίδι μάλλον χαμένο, αφού όλα τα όμορφα γονίδια οι γονείς μου τα έδωσαν στην αδελφή μου. Ορίστε, η δημιουργός του κειμένου έρχεται και λέει πως, αν υπάρχει κάτι που δεν χάνεται, τούτο είναι η ελπίς. 
Ή η ψευδαίσθηση της ύπαρξής της. Το ίδιο κάνει.

******

Δεν ομορφαίνεις απαραίτητα μόνο όταν ερωτεύεσαι. Ομορφαίνεις και όταν ηθελημένα χωρίζεις, όταν αποκτάς υψηλότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, όταν θέτεις στόχους και τους πετυχαίνεις, όταν συνεχίζεις με ορμή και πάθος να ονειρεύεσαι, ομορφαίνεις. Όταν τα λάθη σου δεν είναι για σένα αποτυχίες μα μαθήματα ζωής!

Ομορφαίνεις όταν κάθε πρωινό σε ξυπνά μια ακαθόριστη εσωτερική μουσική, όταν έχεις αποβάλει κάθε τοξική σκέψη και κάθε τοξικό άνθρωπο από τη ζωή σου, όταν αποφεύγεις όσους δεν έχουν το σθένος να αποδεχθούν την αλήθεια σου, όταν σκέφτεσαι μόνο θετικά και θετικά. Τις στιγμές που μένεις μόνος και φωνάζεις χαμογελώντας: "έχω εμένα!" τότε ομορφαίνεις.

Όταν φυλάς μέσα σου ανθρώπους, πρόσωπα και λέξεις σπουδαίες, ομορφαίνεις. Όταν εκπέμπεις θετική αύρα κι αγάπη από την ύλη σου και συχνάζεις σε τόπους όπου αγαπιέσαι ομορφαίνεις! Όταν χάνεσαι στα μάτια των παιδιών, πολύ ομορφαίνεις!

Ομορφαίνεις όταν περπατάς μέσα στη βροχή δίχως να φοβάσαι μη τυχόν και βρέξεις τα ρούχα σου, όταν με τις ώρες ξαπλώνεις στη γη και δεν σε απασχολεί αν λερωθείς, κοιτώντας τον ουρανό κι ακούγοντας τις ανάσες του ανέμου επάνω στο πράσινο, επάνω στα μαλλιά και στο πρόσωπό σου. Εκείνες τις ώρες που γίνονται πιο στέρεες οι ρίζες σου και ταυτόχρονα πιο ελεύθερα τα φτερά σου, ομορφαίνεις.

Ομορφαίνεις όταν δε βλέπεις τη ζωή ως μια πεζή καθημερινότητα, μα ως Αμαζόνα Ποίηση, τότε ομορφαίνεις!

Γι' αυτό, μη ρωτάτε αν ερωτεύτηκα!
  
******

* Κείμενο της Ν. Χατζηιγνατιάδου (το μόνο που αναφερόταν στην αναδημοσίευσή του στο fb, όποιος βρει το link με ενημερώνει.)

* Ο πίνακας είναι της Berthe Morisot, της "ξεχασμένης ιμπρεσιονίστριας" όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά σε άρθρο της Telegraph, έχει τίτλο Cache-cache (στα αγγλικά hide-and-seek, δλδ κρυφτό) και ζωγραφίστηκε το 1873. Τα μοντέλα είναι η αδελφή της Berthe, Edma, και η κόρη της Edma, Jeanne.

2 σχόλια:

Memaria είπε...

Πάρα πολύ ωραίο κείμενο, γεμάτο αλήθειες!!
Καλή Κυριακή!

Margo είπε...

Ομορφαίνεις όταν στ΄αλήθεια.. ζεις!
Υπέροχο κείμενο!!!!!!!

Καλημέρα Εύα μου