1.12.15

It 's a Man's World (...is it?)


~ e.p

Μα τι όμορφα που μπήκε τούτος ο Δεκέμβρης! Αυτή η είδηση μου έφτιαξε τη διάθεση για όλο το υπόλοιπο του χρόνου.
Μετά την πανέμορφη ταινία Proof, όπου η κόρη του διάσημου καθηγητή βρίσκει την περίφημη απόδειξη, για την οποία εκείνος αφιέρωσε μια ολόκληρη ζωή για να βρει, χάνοντας ακόμα και τα λογικά του και χωρίς αποτέλεσμα τελικά..
Μετά την επίσης αξιόλογη ταινία Μεγάλα Μάτια, όπου η ζωγράφος συλλαμβάνει αυτό το ιδιαίτερο στυλ που αποτυπώνει στους καμβάδες της, τους οποίους οικειοποιείται ο επίσης ζωγράφος, πλην ατάλαντος (και άπληστος) σύζυγος..
Έρχεται μια είδηση που αποκαθιστά μια αδικία πολλών πολλών χρόνων, έτσι, για να τριτώσει το πράγμα. 
Ποιος ανακάλυψε τη Θεωρία της Σχετικότητας; Ποιος; Ο Αινστάιν; 
Χα! Μαντέψτε ξανά!
Πάλι η σύζυγος έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά. Πάλι μια γυναίκα συντήρησε τον μύθο του δικού της ανθρώπου ζώντας στη σκιά του με πλήρη ενσυναίσθηση του τι κάνει.  


Einstein who?

Το όνομά της είναι Μιλέβα Μάριτς με καταγωγή από τη Σερβία. Χάρη στους ιδιοφυείς μαθηματικούς της υπολογισμούς, έφτασε ως φαίνεται στην διατύπωση του νόμου περί Θεωρίας της Σχετικότητας. Τον οποίο οικειοποιήθηκε ο - κατά τα άλλα - συμπαθητικός (σχετικό κι αυτό) Αινστάιν, ο οποίος, ως φαίνεται, κυριευμένος από τύψεις (?) έκανε και μια κίνηση καλής θελήσεως όταν έλαβε το Νόμπελ Φυσικής, καταθέτοντας όλο το χρηματικό ποσό του βραβείου στον λογαριασμό της, παρόλο που ήταν ήδη χωρισμένοι εκείνη την περίοδο (αναρωτιέμαι γιατί, άραγε) και μόνη της πάλευε να μεγαλώσει τα τέσσερα παιδιά που του είχε κάνει, καθότι ο εν λόγω, είχε σαλπάρει για άλλες αγκαλιές. Το ευχαριστώ του (?) ίσως, για την προσφορά της, αφού εκείνη θυσίασε την δική της καριέρα - καθότι 'παιδί-θαύμα' ήδη από τα πρώτα μαθητικά της χρόνια, για να είναι δίπλα του ήσυχη, υπάκουη (κατά τα βαλκανικά πρότυπα) και δεκτική. 

Το πόσο μεγάλη διάνοια ήταν η Μιλέβα, νομίζω ότι φαίνεται και από το γεγονός ότι υπήρξε η μοναδική γυναίκα που έγινε δεκτή στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης από τους άρρενες κοσμήτορες της σχολής, προκειμένου να παρακολουθήσει φυσική και μαθηματικά (σημ: η πρώτη στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, αλλά και μία εκ των πέντε γυναικών που φοιτούσαν παγκοσμίως (!), καθότι οι σπουδές εκείνη την εποχή ήταν αποκλειστικά ανδρική υπόθεση).

Ποιανού κόσμος είπαμε ότι είναι, κατά το άσμα; Των ανδρών;
Χα! Μαντέψτε ξανά! Αργά ή γρήγορα η αλήθεια αποκαλύπτεται (πόσο μάλλον το ψέμα και η απάτη), καθ' ότι ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Τον ήλιον της δικαιοσύνης εννοώ, και της τάξης των πραγμάτων.

Άντε, και καλό μας μήνα!

******
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα επί του συγκεκριμένου εδώ, εδώ και το κείμενο του Economist (είναι στα αγγλικά) εδώ.

******
Για το πόσο "καλός" σύζυγος ήταν ο νομπελίστας υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

******
Για την ταινία Proof έχω γράψει παλαιότερα εδώ

******
Ο τίτλος της ανάρτησης είναι παρμένος από το ομώνυμο τραγούδι του James Brown.

******
Φωτογραφία ανάρτησης: Ο κύριός μου Αλκιβιάδης του Α. Βλάχου στο παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου, παρκαρισμένου κάτω από το σπίτι μου. Σήμερα, πρωί-πρωί. 
Είναι να μην αρχίσει όμορφα ο μήνας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: