28.5.14

"Ο Donatello ανάμεσα στα θηρία!"

"Ονειρεύομαι μια τέχνη ισορροπίας, καθαρότητας, γαλήνης, που το θέμα της δεν θα δημιουργεί ανησυχία ή αγωνία, που θα είναι για κάθε δουλευτή εγκεφαλικό, για τον επιχειρηματία, καθώς επίσης και για τον άνθρωπο των γραμμάτων κάτι σαν κατευναστικό, ένα ηρεμιστικό του εγκεφάλου, κάτι ανάλογο με μια καλή πολυθρόνα που τον ανακουφίζει από τη φυσική του κούραση."

(Henri Matisse, Περί τέχνης, 1990, σ. 33)

Ο Ματίς είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του φωβισμού, του πρώτου εικαστικού κινήματος του 20ου αι. που άνθησε στη Γαλλία, την ίδια περίοδο που στη Γερμανία έκανε την εμφάνισή του ο εξπρεσιονισμός.
Χαρακτηρίζεται από έντονα χρώματα, βαριά περιγράμματα, αντινατουραλιστικές μορφές και την προσπάθεια να συγκινήσει τον θεατή, συναισθηματικά και πνευματικά.
Σε αντίθεση με τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, δεν απορρίπτει την αρμονική διατύπωση, δεν χρησιμοποιεί το χρώμα με βάρβαρο τρόπο, δεν κυριαρχεί το βίαιο ένστικτο και ο αντινατουραλισμός του δεν φτάνει στα όρια της παραμόρφωσης.
Ο τίτλος της ανάρτησης είναι τα λόγια που αναφώνησε ο Louis Vauxcelles, κριτικός της πρωτοπορίας, ο οποίος επισκέφτηκε την πρώτη επίσημη εμφάνιση των φωβιστών στο Παρίσι το 1905, όταν είδε στη μέση της αίθουσας δύο γλυπτά του Marquet (αναγεννησιακής τεχνοτροπίας) και γύρω του όλα αυτά τα έργα με τα έντονα, σχεδόν κραυγαλέα χρώματα.
Στα γαλλικά η φράση είναι "Donatello chez les fauves". "Fauve" σημαίνει άγριο ζώο και έτσι πολύ γρήγορα το κίνημα ονομάστηκε fauvisme (φωβισμός).


Henri Matisse, 1908

3 σχόλια:

DIMI είπε...

Καλησπέρα Εύα μου!!Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου!Η μεγάλη μου κόρη ασχολείται πολύ μέ τά εικαστικά καί μέ τούς ξένους καί Ελληνες ζωγράφους!Φιλάκια!!

Marie-Anne είπε...

Aχ, τί μου θύμισες, Εύα!!! Την επίσκεψή μου στο μουσείο Matisse στην Νίκαια!!!!
Πολύ μου άρεσαν τα έργα του!!!
Καλό ξημέρωμα!!!

Teteel είπε...

Πολύ ωραία! Μου αρέσει ο Ματίς.
Καλό τριήμερο Εύα.