14.6.13

Τα ωραιότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου

"Ιατρείον ψυχής" ονόμαζαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι τους χώρους που φιλοξενούσαν βιβλία και με το δίκιο τους, αφού κάθε καινούργιο βιβλίο που διαβάζεις σε φέρνει ακόμα πιο κοντά στη γνώση του εαυτού σου. Μερικές φορές ανοίγει ορίζοντες που ούτε καν υποψιαζόσουν πως βρίσκονταν εκεί. Κι αν είσαι τυχερός, κάποιες άλλες πιο σπάνιες φορές, προσθέτει τόσο δυνατά φτερά στους ώμους που σε κάνει ικανό να πετάξεις με τα μάτια του μυαλού και της φαντασίας μέχρι το φεγγάρι και πίσω.
Μαγευτικά ταξίδια, ασύλληπτες γνώσεις, συγκίνηση από ένα είδος που η τεχνολογία έχει βαλθεί να αφανίσει με τα νέα gadgets που διαδέχονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα το ένα το άλλο, με ένα σωρό εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, που όμως δεν έχουν ακόμα φτάσει να κατακτήσουν την αίσθηση της αμεσότητας και της οικειότητας που έχει ο αναγνώστης με το βιβλίο του όταν το κρατάει στα χέρια, όταν απολαμβάνει τη μυρωδιά του χαρτιού και της μελάνης ακούγοντας το αγαπημένο κρακ της κόλλας σε κάθε γύρισμα σελίδας λες και σου μιλάει, οι σημειώσεις που κρατάς επάνω τους που γίνονται η μυστική συνομιλία σου με τον ίδιο τον συγγραφέα.
Η σχέση με τον κόσμο των βιβλίων είναι μια σχέση ζωής, κάτι που όπως θα δείτε παρακάτω κάποιοι έχουν φροντίσει να αναδείξουν και να σεβαστούν στο έπακρο. Μερικά από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο, ανάμεσά τους και δύο ελληνικά, σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν πράγματι η τεχνολογία είναι τελικά τόσο σαρωτική όσο μας έχει επιβληθεί να πιστεύουμε. Απολαύστε τα.

03bookaries0602
The Bookabar Bookshop στη Ρώμη γεμάτο βιβλία για την τέχνη.

04bookaries0602
Το Plurar Bookshop στη Μπρατισλάβα με βιβλία ακόμα και στις σκάλες του.

05bookaries0602
Το θεϊκό νεο-γκόθικ Livralia Lello στην Πορτογαλία με την επιβλητική ξύλινη σκάλα του
06bookaries0602
07bookaries0602
Το Cook & Book στις Βρυξέλλες με την υπέροχη ατμόσφαιρα και τα βιβλία στο ταβάνι.
08bookaries0602
Υπάρχει μαγεία στον αέρα του Bookworm, του βιβλιοπωλείου στο Πεκίνο όπου τα βιβλία είναι όλα στα  αγγλικά.
09bookaries0602
10bookaries0602
Το Librería El Ateneo Grand Splendid στο Μπουένος Άιρες. Ένα βιβλιοπωλείο στημένο μέσα σε ένα θέατρο του 1920 με άψογη αισθητική. Τα θεωρεία του χρησιμοποιούνται ως αναγνωστήρια κι είναι ένα αξιοθέατο για τους τουρίστες.
11bookaries0602
12bookaries0602
Το Poplar Kid’s Repyblic στο Πεκίνο. Αν δεν αγαπήσει μέσα σε αυτό το παιδί τα βιβλία δεν θα τα αγαπήσει πουθενά.
 
13vila20602
Tο Livraria Ria Da Vila στο Σάο Πάολο. Μοιάζει ολοκληρωτικά καλυμένο με βιβλία. Σαν να μην έχει τοίχους, αλλά μόνο βιβλία.
 
14mexico0602
Τo Cafebreria El Pendulo στο Μεξικό για αυτούς που αγαπούν την αίσθηση του διαβάσματος στην αυλή τους. Τι ωραίο βιβλιοπωλείο!
 
15shakes0602
Αν αγαπάς τις ντάνες των βιβλίων, το ένα πάνω από το άλλο σε ατέλειωτες σειρές , τη μυρωδιά παλιών βιβλίων, αυτό είναι το βιβλιοπωλείο σου. Τo Shakespeare & Company στο Παρίσι με τα τόσα πολλά βιβλία που αν ψάξεις καλά σίγουρα θα βρεις θησαυρούς.
 
16atlantis0602
Το ελληνικό Αtlantis Books στη Σαντορίνη.Μικρό αλλά με άλλο αέρα.
 
17barts0602
Το Bart’s Book στη Καλιφόρνια! Ένα σπίτι που έγινε βιβλιοπωλείο και στην αυλή του μπορείς να διβάσεις όσο θέλεις.Η μαγεία του δεν φαίνεται στη φωτογραφία, γιατί πέρα από το διάβασμα απολαμβάνεις και τη θέα.
 
18cors0602
19cors0602
Το Corso Como στο Μιλάνο με βιβλία για την τέχνη και το design.
 
20barter0602
21barter0602
To Barter Books στη Αγγλία. Ένα απο τα μεγαύτερα second hand βιβλιοπωλεία.
 
22abc0602
Το American Book Center στο Άμστερνταμ με έναν αληθινό κορμό δέντρου και μια τεράστια βιβλιοθήκη να ξεκινάει απο αυτόν.
 
23something0602
Το VVG Something στη Ταιβάν. Μικρό και απλό, τόσο που σε κάνει να νιώθεις πως είσαι στο σπίτι του παππού σου που είναι και βιβλιοφάγος.
 
24portugal0602
Στη Λισσαβόνα το  Ler Devagar. Από το ταβάνι ένα ιπτάμενο ποδήλατο κάνει τις βόλτες του πάνω από τα τόσα βιβλία. (πηγή)


ο βιβλιοπωλείο «El Ateneo» είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης, αφού στεγάζεται σε ένα από τα σπουδαιότερα θέατρα του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, σε ένα κτίριο υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.
bookstore9
Με εντυπωσιακά frescos στις οροφές του, περίτεχνες γύψινες διακοσμήσεις, αγάλματα και κρυστάλλινους πολυελαίους το Gran Teatro ήταν ένα από τα ωραιότερα θέατρα της εποχής του, όπου φιλοξένησε σπουδαίες παραστάσεις, διάσημους καλλιτέχνες αλλά και σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής.
bookstore11
Από το 1919 που πρωτολειτούργησε ως θέατρο μέχρι το 1929 που μετατράπηκε αρχικά σε ραδιοφωνικό σταθμό και στη συνέχεια σε κινηματογράφο, το Gran Teatro γνώρισε μεγάλες στιγμές.
bookstore2
Το 2000 ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου χωρίς, βέβαια, να χάσει τίποτα από την παλιά αίγλη του, και ματατράπηκε σε ένα από τα 10 ωραιότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο. Τα καθίσματα στην πλατεία αφαιρέθηκαν και τη θέση τους πήραν εντυπωσιακές βιβλιοθήκες, ενώ η αυλαία στο κέντρο έμεινε για να θυμίζει την προηγούμενη χρήση του.
bookstore3
Τα θεωρεία έγιναν prive χώροι μελέτης και μεγάλα τραπέζια τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία δημιουργώντας «τόπους» συγκέντρωσης για διάβασμα αλλά και για χαμηλόφωνη κουβεντούλα, προσκαλώντας τους βιβλιολάτρεις σε μια περιήγηση στο παρελθόν.
bookstore4
Άλλωστε πάνω από 1.000.000 άνθρωποι περπατούν στους χώρους του κάθε χρόνο, ενώ 700.000 και πλέον βιβλία πουλήθηκαν μόνο το 2007. Οι δε επισκέπτες του δηλώνουν καταγοητευμένοι και δεν βλέπουν την ώρα να επιστρέψουν ξανά πίσω!
bookstore8

Πηγή: perierga.gr

Κι όμως, μέσα στο «βομβαρδισμένο» τοπίο της κρίσης στην Αθήνα, υπάρχουν πραγματικές οάσεις, που κατορθώνουν να μπουν στο διεθνή χάρτη με τους καλύτερους προορισμούς. Μια τέτοια διάκριση κέρδισε ο «Παπασωτηρίου» στην Πανεπιστημίου.
Ο γνωστός εκδοτικός οίκος Μπράουν (με ειδίκευση στα βιβλία αρχιτεκτονικής και διακόσμησης) συμπεριέλαβε το βιβλιοπωλείο της Πανεπιστημίου, απέναντι ακριβώς από την περίφημη Αθηναϊκή Τριλογία, στα 49 καλύτερα του κόσμου. Φιλοξενούνται όλα στην έκδοση «Bookshops: Long established and the most fashionable ones». Αναμεσά τους ξεχωρίζουν το κλασικό Shakespeare and Company στο Παρίσι, το μοντέρνο Libraire La Fontaine στη Λωζάννη, αλλά και το Prologue στη Σιγκαπούρη.
Τα βιβλιοπωλεία είναι χώρος συνάντησης για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, την προώθηση του πιο οικονομικού και συνάμα υψηλής ποιότητας πολιτιστικού προϊόντος. Είναι όμως και χώροι αρχιτεκτονικής έκφρασης. Ετσι, ο Παπασωτηρίου βρήκε θέση σε αυτό το λεύκωμα, χάρη στο κατάστημα που άνοιξε το 2005 και ξετυλιχθηκε σε 869 τ.μ. Ο αρχιτέκτονας Μανώλης Κολοκυθάς ήθελε ο χώρος να επικοινωνεί με το κτίριο την Αθηναϊκή Τριλογία αλλά και να προσφέρει μια αίσθηση σπιτιού. Γιαυτό χρησιμοποίησε ξύλινα πατώματα, δερμάτινα καθίσματα, απαλό φωτισμό από φωτιστικά που παραπέμπουν σε σπίτι, ενώ δημιούργησε γωνιές για πιο ιδιωτικές αναγνώσεις. (πηγή)
 
 

13 σχόλια:

ολα θα πανε καλα... είπε...

Καλημέρα!

Πολύ ωραίο το αφιέρωμα και εκτιμάται ιδιαίτερα από τους βιβλιοφάγους bloggers!

Και,για να θυμηθώ(και παραφράσω)εκείνη την παλιά διαφήμιση με τα πορτοκάλια,"εσείς;;;πόσα βιβλία φάγατε σήμερα;"

:-)

Eva Psarrou είπε...

@ ολα θα πανε καλα
Καλό! Θα παραφράσω κι εγώ με τη σειρά μου τη φράση "ένα βιβλίο την ημέρα, τον ψυχίατρο τον κάνει πέρα" να εμπλουτιστεί το διαιτολόγιον έτι παραπάνω :))
Την καλημέρα μου!

Θεοδώρα Βαγιώτη (Filoteo) είπε...

Πόσο θέλω να πάω σε όλες!!!!!
Ωραίο αφιέρωμα...

Καλημέρα!

Beauty Follower είπε...

ΕΙναι απίστευτα όλα. Την επόμενη φορά που θα βρεθώ στο εξωτερικό
θα ψάξω να βρω ενα καλό βιβλιοπωλειο να χαζέψω!

http://beautyfollower.blogspot.gr/

Evie είπε...

Υπεροχή αφιέρωση Εύα, εύχομαι ότι έτσι θα παραμείνουν, γιατί κι αυτά έχουν επηρεαστεί απο την εξέλιξη της ζωής. Πριν λίγο καιρό λυπηθηκα πολύ όταν έκλεισε το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου εδώ στο Τοροντο, μόνο ένα μέρος του έμεινε ανοικτό για την στέγαση βιβλίων μαγειρικής, φαίνεται ότι αυτά περνούν ακόμη. Ειναι αλήθεια ότι βολεύουν οι ηλεκτρονικές εκδόσεις αλλά δεν συγκρίνονται με τα βιβλία την είσοδο σε βιβλιοπωλείο, το ψάξιμο, τις μυρουδιες είμαστε τυχεροί που τα γνωρίσαμε όσοι τα αγαπάμε!

Καλό Σαββατοκύριακο και πολλά φιλια !

maria είπε...

Υπέροχη ανάρτηση. Καταπληκτικές οι φωτογραφίες απο αυτά τα μοναδικά βιβλιοπωλεία. Τυχεροί όσοι μπορούν να τα επισκεφτούν.
καλό βράδυ Ευα μου

DIMI είπε...

Καλημέρα Εύα!!!Πολύ εντυπωσιακά όλα!!!Μού άρεσε πολύ καί τής Σαντορίνη!!!
Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!

Eva Psarrou είπε...

@ filoteo
Κι εγώ μαζί σου! Καλό σ/κ :)

Eva Psarrou είπε...

@ Beauty Follower
Χαίρομαι να γνωρίζω βιβλιοφάγους, καλό απόγευμα!

Eva Psarrou είπε...

@ Evie
Μου κάνει εντύπωση που έκλεισε βιβλιοπωλείο σε μια χώρα που πάνω από το 50% των κατοίκων της είναι ανώτατης εκπαίδευσης. Η κρίση δείχνει να έχει σαρώσει τα πάντα...
Καλό σ/κ, πολλά φιλιά επίσης!

Eva Psarrou είπε...

@ maria
Δοθείσης ευκαιρίας θα τα έχω υπόψη. Καλό σ/κ Μαρία μου!

Eva Psarrou είπε...

@ DIMI
Είναι παρήγορο που βρισκόμαστε και σε τέτοιες λίστες πολιτισμού και πνεύματος και όχι μόνο στις λίστες των αρνητικών ρεκόρ.
Καλό σ/κ, φιλιά επίσης!

Ανώνυμος είπε...

Πέρασα κι εγώ... τι βόλτα ήταν κι αυτή σήμερα! Μακάρι να μπορούσα να τα επισκεφθώ όλα! Μας ταξίδεψες και με αυτή την ανάρτησή σου. Θα κάνω κι εγώ ένα φωτορεπορτάζ με βιβλιοπωλεία από την Μελβούρνη. Την καλησπέρα μου από τον μακρινό Νότο :)