7.1.13

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του φαίνεσθαι

Μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους που έχουν κάνει το χαμόγελο αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα τους και δεν διστάζουν να το χαρίσουν στους γύρω τους απλόχερα σε κάθε δοθείσα ή μη ευκαιρία.
Που συμμετέχουν ψυχή τε και σώματι στις όποιες συζητήσεις με τους συνανθρώπους τους λαχταρώντας να ακούσουν τη γνώμη τους για να προβληματιστούν και να πάνε την σκέψη λίγο πιο πέρα.
Που έχουν πασχίσει να φτιάξουν έναν χώρο ζεστό και φιλόξενο που θα σε κάνει αμέσως να νιώσεις σαν στο σπίτι σου όποτε σε καλούν να μοιραστείς τον χρόνο σου μαζί τους.
Που έχουν ασχοληθεί με αυτό με μεράκι, αφιερώνοντας χρόνο και χρήμα χωρίς ίχνος μιζέριας, γκρίνιας και κακομοιριάς.
Που δεν χορταίνουν να μοιράζονται μαζί σου τα όσα ενδιαφέροντα έχουν ζήσει και πιστεύουν ότι μπορούν να προκαλέσουν το έναυσμα για περεταίρω προβληματισμό και συζήτηση που με τόσο ενθουσιασμό επιδιώκουν.
Που δεν έχουν έτοιμες τις απαντήσεις για όλα, που δεν το παίζουν φωστήρες και λυτρωτές, μα, αντίθετα, συνεχίζουν να αναζητούν και να αναρωτιούνται για όλα και να απολαμβάνουν το κάθε βήμα αυτής της συναρπαστικής γι' αυτούς εξελικτικής διαδικασίας.
Μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους ζεστούς και εγκάρδιους που δεν διστάζουν να πουν τη γνώμη τους, αλλά που δεν την επιβάλλουν στους γύρω τους με το έτσι θέλω ή με το να υποτιμούν και να υποβιβάζουν τους συνομιλητές τους προκειμένου να βγουν οι ίδιοι ως εξέχοντες κάτοχοι της σωστής άποψης, γνώσης και φιλοσοφίας για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους κρατώντας χορτάτη την υπερηφάνεια, εγωπάθεια και εγωισμό τους.
Που δεν διστάζουν να θαυμάσουν κάποιον που τους έχει ξεπεράσει σε έμπνευση, ταλέντο και σκοπό, που δεν ντρέπονται ούτε κολλάνε να πουν 'με συγχωρείς', 'έκανα λάθος' και 'ευχαριστώ'.
Που παρά τα αμέτρητα προβλήματα δεν κάνουν έκπτωση στην ποιότητα της ζωής της δικής τους και των μελών της οικογένειάς τους, γιατί η οικογένειά τους είναι αυτό που μετράει πάνω απ' όλα και πώς θα είναι καλά και ευτυχισμένοι όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά.
Που η γνώμη του συντρόφου τους εξακολουθεί να έχει σημασία ακόμα και μετά από γέννες, ρυτίδες και παραπανίσια κιλά που έχουν φθείρει την πρότερη γυαλιστερή επιφάνεια των νεανικών χρόνων αφήνοντας να αναδυθεί αβίαστα το εσωτερικό και ουσιώδες που έχει γι' αυτούς την πραγματική αξία και δεν διστάζουν να την αναγνωρίσουν εκφράζοντάς τη τόσο με λόγο όσο και με έργα σε κάθε ευκαιρία που τους προκύπτει.
Που έχουν απελευθερωθεί από την αβάσταχτη ελαφρότητα του φαίνεσθαι και επιλέγουν την ουσία του είναι συνειδητά και σε πείσμα των καιρών ως στάση και φιλοσοφία ζωής και με αυτήν συνεχίζουν να πορεύονται.

Θα μου πεις, υπάρχουν πλέον τέτοιοι άνθρωποι;
Κι όμως, υπάρχουν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας κάνοντας πανηγυρικά τη διαφορά.

11 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

καλημέρα.
σπάνιοι αυτοί οι τόσο ανιδιοτελείς και καλόκαρδοι άνθρωποι.
ακόμα πιο σπάνιοι όταν έχουν όλα αυτά τα χαρίσματα μαζί.
αλλά θα υπάρχουν, σίγουρα θα υπάρχουν σαν αντίποδας στα συνηθισμένα γκρινιάρικα, μίζερα κακεντρεχή και δυστυχισμένα πλάσματα που συνήθως συναναστρεφόμαστε που κι αυτά δεν θα ήταν έτσι, κάποιος άλλος φταίει - ή έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται...
όπως και να έχει τέτοιοι άνθρωποι μας ανεβάζουν το ηθικό έστω και μόνο με την ιδέα της ύπαρξής τους!
πόσο μάλλον αν περιλαμβάνονται στον κοινωνικό μας κύκλο ή τον οικογενειακό μας ακόμη καλύτερα...

Ανώνυμος είπε...

Καλή Χρονιά!
Ναι, υπάρχουν... Κι ευγνωμονώ την κρίση γι' αυτά τα ξεδιαλέγματα!...

oldthings είπε...

Όμορφη αρχή της βδομάδας με αυτές τις σκέψεις !Δεν ακολούθησα συνειδητά ,όσο μπορούσα το φαίνεσθαι ,ήθελα να είμαι αυτή που είμαι και να με αγαπούν για αυτό.Στο είμαι είναι η πραγματική ζωή και είμαι πλέον μεγάλη για να κάνω " εκπτώσεις " και συμβιβασμούς !
Καλή σου μέρα !

myStickland είπε...

Καλή χρονιά με πολλές υπέροχες στιγμές εύχομαι!
Το κείμενο σου συγκλονιστικό! Μακάρι να συναντάμε μόνο τέτοιους ξεχωριστούς ανθρώπους στη ζωή μας! Και να πασχίζουμε να γίνουμε έτσι κάθε λεπτό!
Καλόκαρδοι,γενναίοι,δυνατοί!
Αυτό έχει αξία!
Καλημέρα:)

Eva Psarrou είπε...

@ Summertime Blues
Είναι παρήγορο να βλέπεις ότι παρά την ισοπέδωση και τη σήψη σε όλους τους τομείς εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι γύρω μας.
Την καλημέρα μου!

Eva Psarrou είπε...

@ Eva
Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ευχές και από μένα!

Eva Psarrou είπε...

@ oldthings
Δε νομίζω ότι οι εκπτώσεις και οι συμβιβασμοί έχουν να κάνουν τόσο με την ηλικία όσο με την ωριμότητα του χαρακτήρα. Άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας και τους βλέπεις να ψάχνονται ακόμα για το τι θέλουν και το ποιοι είναι λες και είναι ακόμα παιδιά στην εφηβεία που ακόμα διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους.
Και το αντίθετο βέβαια, πολύ πιο σπάνια αλλά δεν παύει να συμβαίνει. Και είναι ωραίο όταν το βλέπεις να συμβαίνει.
Φιλιά και καλημέρες!

Eva Psarrou είπε...

@ myStickland
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Αυτό είναι το καλύτερο, όχι μόνο να βλέπουμε αλλά και να παραδειγματιζόμαστε από τέτοιου είδους παραδείγματα.
Την καλημέρα μου!

Μαρία είπε...

Τέτοιοι άνθρωποι αρέσουν και σε μένα,Εύα μου...Φιλιά και αγάπη...

Levina είπε...

Υπάρχουν κάπως έτσι όπως τα περιγράφεις, κάπως αλλιώς ... μόνο που καμιά φορά δεν τους δίνουμε την σημασία που πρέπει .

Τα φιλιά μου
Καλό βράδυ :))

Eva Psarrou είπε...

@ Όστρια
Είναι που τα ομώνυμα έλκονται :)
Φιλιά και αγάπη...

@ Levina Vil
Δεν δίνουμε τη σημασία που πρέπει γιατί έχουμε την τάση να τα θεωρούμε όλα δεδομένα.
Καλό απόγευμα!