14.12.10

"Κρυμμένος κώδικας" στα μάτια της Μόνα Λίζα


Το μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν «Κώδικας Ντα Βίντσι» μπορεί να μην απέχει τελικά και πολύ από την πραγματικότητα, καθώς ιστορικοί τέχνης ανακάλυψαν μικροσκοπικούς αριθμούς και γράμματα στα μάτια της αινιγματικής Μόνα Λίζα.

Το 500 ετών αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι αποτελεί μυστήριο αρκετό καιρό τώρα. Ακόμη και σήμερα, η πραγματική ταυτότητα της γυναίκας με το γοητευτικό χαμόγελο παραμένει αβέβαιη. Μέλη της ιταλικής Εθνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποκάλυψαν πως μεγεθύνοντας υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες των ματιών της Μόνα Λίζα, μπορούν να εντοπιστούν γράμματα και αριθμοί. «Στο γυμνό μάτι τα σύμβολα δεν είναι ορατά, αλλά με μεγεθυντικό φακό φαίνονται ξεκάθαρα», εξηγεί ο Σιλβάνο Βινσέντι, πρόεδρος της Επιτροπής.

Στο δεξί μάτι φαίνεται να αποτυπώνονται τα γράμματα LV, τα οποία μπορεί να αποτελούν τα αρχικά του ονόματος του καλλιτέχνη, ενώ στο αριστερό μάτι υπάρχουν σύμβολα, που δεν είναι όμως τόσο προσδιορίσιμα. «Είναι πολύ δύσκολο να τα καθορίσουμε καθαρά, αλλά φαίνεται να είναι τα γράμματα CE ή μπορεί να είναι το γράμμα B – πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πίνακας είναι σχεδόν 500 ετών, συνεπώς δεν είναι τόσο ξεκάθαρος όσο όταν πρωτοζωγραφίστηκε».

Ο Βινσέντι, που ταξίδεψε στο Παρίσι για να εξετάσει τον πίνακα στο μουσείο του Λούβρου, εξηγεί ότι η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε όταν ένα άλλο μέλος της Επιτροπής, ο Λουίτζι Βόρτζια ανακάλυψε ένα μουχλιασμένο βιβλίο σε ένα κατάστημα με αντίκες. Ο 50χρονος τόμος περιγράφει το πώς τα μάτια της Μόνα Λίζα είναι γεμάτα σύμβολα και σημάδια. «Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της έρευνας και ελπίζουμε να εισχωρήσουμε βαθύτερα στο μυστήριο και να αποκαλύψουμε περισσότερες λεπτομέρειες όσο νωρίτερα γίνεται», δήλωσε ο Βινσέντι.

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κανείς δεν έχει προσέξει στο παρελθόν αυτά τα σύμβολα και ήδη από την αρχή της έρευνας ήμασταν σίγουροι ότι δεν είναι τυχαία, αλλά ζωγραφίστηκαν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη».

Ο Βινσέντι είναι μέλος της ομάδας που ζητά από τις γαλλικές αρχές την άδεια να εκταφιαστεί η σορός του Ντα Βίντσι, επιθυμώντας να εξετάσει το κρανίο του - αν υφίσταται ακόμη. Εάν υπάρχει, θέλει να προσπαθήσει να επαναδημιουργήσει το πρόσωπό του και να διαπιστώσει αν η Μόνα Λίζα αποτελεί αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη, όπως θεωρείται από πολλούς. Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Ντα Βίντσι ήταν ομοφυλόφιλος και πως η αγάπη του για τους γρίφους τον οδήγησε να ζωγραφίσει τον εαυτό του ως γυναίκα.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η Μόνα Λίζα είναι η Λίζα Γκεραρντίνι, η γυναίκα του Φλωρεντιανού εμπόρου ή ακόμη και η μητέρα του καλλιτέχνη.

«Ο Ντα Βίντσι έδινε ιδιαίτερη σημασία στη Μόνα Λίζα και γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής του κουβαλούσε τον πίνακα μαζί του όπου πήγαινε. Ξέρουμε επίσης ότι ο Ντα Βίντσι ήταν πολύ εσωτεριστικός και χρησιμοποιούσε σύμβολα στα έργα του για να περνάει μηνύματα. Έχουμε εξετάσει και άλλους πίνακες χωρίς να βρούμε παρόμοια σύμβολα ή γράμματα».

«Το ερώτημα πλέον είναι τί σημαίνουν... Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι το LV είναι η υπογραφή του, αλλά οι άλλοι αριθμοί και γράμματα; Ποιος ξέρει... μπορεί να είναι και ένα ερωτικό μήνυμα προς το πρόσωπο που απεικονίζεται στον πίνακα».

tvxs

6 σχόλια:

VAD είπε...

Ευα,Με βάση τα παραπάνω να υποθέσω ότι θα φάμε στη μάπα κι άλλη "λογοτεχνία" τύπου Κώδικα;Φτάνει....

Καλημέρα από Χαρτούμ...

eva είπε...

@VAD, καθόλου απίθανο - και γιατί όχι.
Καλημέρα και πολλές ευχές από Αθήνα :)

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Είχα προσπαθήσει πριν τρία χρόνια να διαβάσω τον κώδικα ντα βίντσι. Ποτέ δεν το ολοκλήρωσα. Θέμα ανωριμότητας; Έλλειψη χρόνου; Δεν ξέρω. Ίσως το επιδιώξω κάποια άλλη φορά ξανά. Μου φαίνονται όμως πολύ λογικές αυτές οι εικασίες που γίνονται ή ίσως και λόγω ιδιαίτερου ζήλου να προσπαθούμε να βρούμε κάτι από το πουθενά. Σαφώς και δεν είμαι ειδήμων αλλά εάν αυτή η θεωρία αποδειχθεί αληθινή θα είναι πράγματι κάτι το συναρπαστικό.

Πέρα όλων αυτών, πολύ-πολύ αγαπημένη μου Ευαγγελία, θέλω να σου ευχηθώ τα καλύτερα για την νέα χρονιά! Να συνεχίζεις να είσαι κοντά μας. Μαθαίνω απίστευτα πράγματα μέσα από αυτήν την σελίδα. Το θεωρώ κάτι σαν σεντούκι θησαυρού. Είσαι ένας θησαυρός!

Τις καλύτερες ευχές μου από καρδιάς, να γίνουν οι επιθυμίες σου αληθινές. Σε γλυκοφιλώ!

Ορθόδοξος είπε...

Με την ευκαιρία των εορτών το ιστολόγιο “Αθεΐα, η άρνηση της αλήθειας” εύχεται σε όλο τον κόσμο υγεία, ευτυχία και ότι άλλο επιθυμεί ο κάθε ένας μας προσωπικά.

Θερμές ευχές για ένα ευλογημένο καινούργιο χρόνο για εσάς και τις οικογένειες σας !!!

eva είπε...

@Καναρινένια, πάντα με συγκινείς και με όλα αυτά τα όμορφα που καταθέτεις κάθε φορά, ορίστε, κοκκίνησα πάλι:)
Να' σαι καλά, γλυκιά μου, τις καλύτερες ευχές μου για μια χρονιά όπως ακριβώς την θέλεις κι ακόμα τελειότερη.
(υγ. άκου, ανωριμότητα! πιπέρι! :)
Καλή χρονιά, Καναρινένια, σ' ευχαριστώ πολύ..

eva είπε...

@Ορθόδοξε, ευχές κι από μένα.