4.9.10

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Καπέλα Σιξτίνα


Τον κώδωνα του κινδύνου για την Καπέλα Σιξτίνα κρούει σε άρθρο του στην επίσημη εφημερίδα του Βατικανού «L΄Osservatore Romano» ο διευθυντής των Μουσείων του Βατικανού Αντόνιο Παολούτσι. Το αριστούργημα του Μιχαήλ Αγγέλου απειλείται από τη σκόνη εξαιτίας του υπέρογκου αριθμού επισκεπτών, οι οποίοι ξεπερνούν τα 4 εκ. ετησίως. «Το πρόβλημα του χώρου που υποδέχεται κάθε μέρα χιλιάδες ανθρώπους είναι η υπερβολική ανθρώπινη πίεση, το σύστημα κλιματισμού το οποίο είναι πλέον ανεπαρκές και οι ρύποι» γράφει ο Παολούτσι.

Δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου αναφέρουν ότι το σοβαρό έργο των συντηρητών απειλείται από τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και το «εκτός προγράμματος» άνοιγμα των πυλών των μουσείων κατά τη διάρκεια τελετών και γιορτών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι συσσωρεύονται διαρκώς συνθετικές ίνες, σκόνη, κομμάτια επιδερμίδας, αλλά και αιωρούμενα μαλλιά, τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, «θαμπώνουν» την επιφάνεια των τοιχογραφιών. Κάθε χρόνο, οι συντηρητές καθαρίζουν την πασίγνωστη τοιχογραφία με ειδικά πινέλα, φτιαγμένα με απαλό τρίχωμα κατσικιού.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας συντήρησης Μαούριτσιο Ντε Λούκα δηλώνει ότι «τώρα θα πρέπει πιθανόν να αυξήσουμε τους ρυθμούς των παρεμβάσεών μας ενισχύοντας και με νέα συστήματα για το φιλτράρισμα του αέρα».

Ωστόσο, ο Τζανλουίτζι Κολαλούτσι, υπεύθυνος των έργων συντήρησης που έγιναν στο τέλος της περασμένης δεκαετίας, υπενθυμίζει ότι «ακόμη και το ξεσκόνισμα με τα πινέλα δεν είναι εντελώς ανώδυνο. Κατά συνέπεια, η μέθοδος αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συχνότερα απ΄ότι γίνεται έως τώρα».

Τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου για να μην επιβαρυνθούν στα κονκλάβια που πραγματοποιούνται μέσα στην Καπέλα Σιξτίνα για την εκλογή του εκάστοτε ποντίφικα, έχει πλέον αποφασισθεί να μην χρησιμοποιούνται κεριά τα οποία στο παρελθόν είχαν αφήσει τη μαύρη ...σκιά τους επάνω στις φιγούρες της Δευτέρας Παρουσίας.

Εκπρόσωποι της επισκοπής της Ρώμης αναφέρουν ότι «η Καπέλα Σιξτίνα αποτελεί ανεκτίμητη περιουσία της χριστιανοσύνης αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας και όποιο σχέδιο και παρέμβαση μπορεί να χρησιμεύσει για την καλύτερη διατήρησή της δεν μπορεί παρά να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Η Καπέλα Σιξτίνα ή Καπέλα Σιστίνα (Cappella Sistina) είναι ένα παρεκκλήσι του Αποστολικού Μεγάρου, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού. Αναγέρθηκε από τον Πάπα Σίξτο Δ΄(ή Σίστο Δ΄) εκ του οποίου οφείλεται και το όνομα αυτού. Η φήμη του όμως βασίζεται στην αρχιτεκτονική του, η οποία ακολουθεί το Ναό της Παλαιάς Διαθήκης, και ιδιαίτερα για το διάκοσμό του. Είναι ζωγραφισμένο εξ ολοκλήρου με τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του.

Η Καπέλα Σιξτίνα είναι ο χώρος όπου τελούνται θρησκευτικές διοικητικές δρατηριότητες, και κυρίως το κονκλάβιο, βάσει του οποίου εκλέγεται νέος Πάπας.

5 σχόλια:

Marios είπε...

Καλημέρα,καλή εβδομάδα.
Οταν ερχομαι στο blog σου αισθάνομαι οτι αναπνέω και πάλι,εναν αέρα πολιτισμού μέσα απο οσα γράφεις για τις τέχνες ,για την ιστορία,για οτι εχει σχέση με την καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος.
Συντροφιά πάντα με την υπέροχη μουσική απο τον Chopin.
Καλό χειμώνα!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΗΝ ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΚΣΙΝΑ ΘΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΩΡΑ Η ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ.ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙΘΑΡΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΞΕΚΟΥΡΔΙΣΤΕΣ ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕΣ ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ.
ΚΑΙ ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙΣ ΠΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΑ ΒΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝΕ.
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

eva είπε...

@Marie, και δικός μου αγαπημένος ο Chopin και λέω να τον αφήσω ως μόνιμη υπόκρουση. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, δεν το κάνω εγώ, η ίδια η τέχνη το κάνει. Και η ιστορία. Καλή σου μέρα!

@Ανώνυμε, με παρεξήγησες! :-))) Πότε σε έσβυσα; Ίσα-ίσα, που τα σχόλια είναι πάντα ανοικτά για τους πάντες, δεν υπάρχει λογοκρισία στο art & culture, τουτέστιν δεν χρειάζεται να πας στα βρωπαικά για το πως το λένε :-)) Όσο για το κυρίως σχόλιο, η τέχνη είναι τέχνη είτε εδώ στην Ελλάδα είτε αλλού, επομένως το πού βρίσκεται δεν είναι για μένα κριτήριο.
Καλή σου μέρα!

Margo είπε...

Ευαγγελία μου καλημέρα!
Να σου ευχηθώ καλό Φθινόπωρο δημιουργικό και με περισσότερα post:)

Αναρωτιέμαι αν πέρασε από το μυαλό τους να μειώσουν το ωράριο λειτουργίας και ίσως τον αριθμό των επισκεπτών, για παράδειγμα 20 άτομα για τόση ώρα κτλ. Δεν τους συμφέρει μάλλον..

Σε φιλώ!

eva είπε...

@Margo, money for nothing, my dear... Καλό φθινόπωρο!