23.9.09

Van Gogh: Ο πυρετός του χρώματος


Για μια ακόμη χρονιά το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου υποδέχεται τους φίλους του με μια νέα φαντασμαγορική όσο και τρυφερή ταινία αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών: τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Πρόκειται για την νέα ταινία θόλου «VAN GOGH: Ο πυρετός του χρώματος», μέσα από την οποία ο τεράστιος θόλος του Πλανηταρίου θα γεμίσει με το εκθαμβωτικό κίτρινο των χωραφιών με τα καλαμπόκια αλλά και με το βαθύ μπλε του έναστρου νυκτερινού ουρανού, που με τόση ομορφιά αποτύπωσε στον καμβά ο «μαέστρος» του χρώματος Βαν Γκογκ.

Η ταινία, που ξεκίνησε να προβάλλεται στο κοινό στις 22 Σεπτεμβρίου 2009, μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη σύντομη, θυελλώδη ζωή και συνάμα την σπουδαία καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου δημιουργού -από την ηλικία των 27 ετών ως και τον τραγικό του θάνατο στα 37 του χρόνια- τη δεκαετία εκείνη δηλαδή κατά την οποία ο παγκόσμιος πολιτισμός έγινε πλουσιότερος κατά 900 τουλάχιστον έργα του.

Κάνοντας ένα εικονικό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο γνωρίζει κανείς το έργο ενός μεγάλου δημιουργού, ενός ανθρώπου που έφερε την επανάσταση στον χρώμα και βέβαια θα απολαύσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα στην Ιστορία της Τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ολοκλήρωση της ταινίας αυτής συνεργάστηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, όπως το μουσείο D' Orsay στη Γαλλία αλλά και τα Μουσεία Van Gogh και Kroller Muller στην Ολλανδία, ενώ συμμετείχαν ακόμη τα Μουσεία: Maison Van Gogh, το Fundacion Colleccion Τhyssen –Bornemisza, και το Μusee Rodin, αλλά και έμπειρες εταιρίες όπως η MacGillivray Freeman Films, η La Geode και η Camera Lucida Productions.
Στην Ελλάδα, την ταινία «έντυσαν» με την φωνή τους και με ιδιαίτερη επιτυχία οι ηθοποιοί Κώστας Τζούμας και Θέμις Μπαζάκα.

Παράλληλα με την προβολή της ταινίας, το Ίδρυμα Ευγενίδου προγραμματίζει εκδηλώσεις για παιδιά. Πρόκειται για μια σειρά μαθημάτων ηλεκτρονικής εικονογράφησης με τίτλο «Το χρώμα μέσα από τα μάτια του Van Gogh», τα οποία θα πραγματοποιηθούν από τον εικονογράφο Αντώνη Ασπρόμουργο στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Τα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα χωρίς κόστος αρκεί να έχουν πρώτα δηλώσει συμμετοχή. Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν από την Ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου (http://www.eugenfound.edu.gr/).


18 σχόλια:

librarian είπε...

Αχ! Το άκουσα και εγώ, κρίμα που δεν θα μπορέσω να πάω...
Να πας να μας πεις εντυπώσεις, να πας κι θα είναι σαν να ήμασταν και εμείς εκεί.
Την καλησπέρα μου!

Artanis είπε...

Υπέροχα... Αλλά είμαι τόσο μακριά όσο δεν πάει άλλο, εδώ στη ΝΖ...
Τεσπά, πολύ ωραία ανάρτηση, καλά να περάσεις αν πας, σε φιλώ...

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Πήγα!!!Και μαγεύτηκα από τις ζωγραφιές του μεγενθυμένες τόσο που να διακρίνονται οι λεπτομέρειες της πινελιάς!!Κι αυτά τα τοπία, το πως τα μετέφραζαν τα μάτια του.Τον λατρεύω, είναι ο αγαπημένος μου ζωγράφος.Σ'ευχαριστούμε για το post!!Εξαιρετικό!!

eva είπε...

@Librarian, τι γλυκιά που είσαι! Σ' ευχαριστώ!

Καλό σ/κ :-)

eva είπε...

@Artanis, διάλεξες κι εσύ την άκρη του κόσμου, τι να σου κάνω :-))

Φιλιά πολλά!

eva είπε...

@Carpe diem, μάλλον σήμερα θα πάω και θα επανέλθω :-) Και δικός μου αγαπημένος, η τέχνη του δεν έχει προηγούμενο κι όπως αποδείχτηκε, ούτε και επόμενο.

Φιλιά :-)

maya είπε...

πολύ ενδιαφέρον
και δεν είχα ιδέα !
παρ'όλο που ο van gogh δεν είναι απο τους αγαπημένους μου
ήταν πολύ σημαντικός
και θάθελα να δω αυτή την διαφορετικη΄προσέγγιση !

μου άρεσε και το 'μάθημα' για παιδιά αλλά πήγα στο site και δεν βρήκα άκρη ...

θα το ξαναπροσπαθήσω .

αν σου πω ότι ο τρόπος που γράφεις με έπεισε και περισσότερο ...?

καλημέρα ευαγγελία μου
χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

fractal είπε...

Είδα πίνακές του στην Εθνική πινακοθήκη του Λονδίνου.
Ακόμα θυμάμαι το χτυποκάρδι που μου έκοψε την ανάσα..
'Οπως το λες. Ο πυρετός των χρωμάτων.

eva είπε...

@Maya, πιστεύω ότι θα αλλάξεις γνώμη αν δεις πρωτότυπο έργο του από κοντά (στον θόλο δεν θα είναι τα πρωτότυπα βέβαια, απλά επιχειρείται μια διαφορετική παρουσίασή τους). Μου έχει δοθεί 4 φορές η ευκαιρία, η μάλιστα εδώ στην Ελλάδα, στην Άνδρο. Οι πινελιές του στροβιλίζονται μέσα σου για μέρες. Είναι φοβερή η ένταση που εισπράττεις.

Φιλιά, πεταλουδένια μου :-)

eva είπε...

@fractal, και πώς δεν συναντηθήκαμε; :-)) Πού να πας στο μουσείο του στο Άμστερνταμ, τρεις όροφοι Van Gogh! Τρελή δόση σου λέω!:-))

Καλό σ/κ, fractal :-)

AlexMil είπε...

Πρέπει να είναι φοβερά ενδιαφέρουσα, ειδικά με τη πανοραμική οθόνη. Θα ήθελα να τη δω.

καλό βράδυ

κοκκινη κισσα είπε...

αν ημουν στην Αθήνα θα ηθελα πολύ να ζήσω την εμπειρία αυτού του δίχως αλλο γοητευτικού ταξιδιού..από τους πολύ αγαπημένους μου ζωγράφους....
και φυσικά πρώτης ταξης ευκαιρία για τα παιδιά που δίχως αλλο θα μυηθούν με αυτό τον θαυμάσιο τρόπο στο γενναιόδωρο φώς της καλλιτεχνικής δημιουργίας

librarian είπε...

Μπορεί να μην είδα την ταινία για τη ζωή του αλλά στη Θεσσαλονίκη έμαθα στιγμές για τη ζωή του Νταλί! Χα!
Την καλησπέρα μου και μια ευχή για δημιουργική συνέχεια!

iLiAs είπε...

..ωραια εικόνα έβαλες Ευαγγελία.. :)

καλημέρα Κυριακατικη :)

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Τελικά πήγες; Αγαπημένος ζωγράφος που διάλεξες αυτή τη φορά. Να πω ζηλεύωωωω;

Καλημερένια Ευαγγελία μου!

mistiriO/S είπε...

Στο διαμέρισμα μου μόνο πίνακες του υπάρχουν στους τοίχους... δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα που μου δημιουργεί το έργο του...

Roadartist είπε...

Όλα καλά ?

Καλό μήνα :)

eva είπε...

Όλα καλά, καλό μήνα σε όλους :-)